Депутатите умуват дали да си замразят заплатите

Темата за депутатската заплата, която всеки мандат излиза на преден план по един или друг повод, отново е на дневен ред, след като в четвъртък председателят на парламента Цецка Цачева призова депутатите да се откажат доброволно от увеличението на заплатите си за първото тримесечие на тази година. На брифинг в кулоарите на НС тя обоснова призива си с предизвикания от темата обществен интерес.

По закон депутатската заплата не е фиксирана, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор.

Цачева отрече твърденията за "увеличение в пъти" на заплатите на депутатите и допълни, че повишение има, но то е със 111 лева за всеки един от първите три месеца на 2010 г., което е съобразено с данните на НСИ.

Тя напомни, че според парламентарния правилник председателят на НС получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение на народен представител, което възлиза на три средни работни заплати за обществения сектор. Запитана колко реално получава на месец, Цачева отговори, че възнаграждението ѝ е 3576 лв., а на народен представител - 2307 лева. Депутатите обаче получават процентно увеличение за участието си в комисии, както и ако са членове на ръководството на НС.

Председателят на парламента обяви, че въпросът за депутатските заплати ще бъде обсъден на председателски съвет на 10 март.

На призива на Цачева да се откажат от увеличението на заплатите си, депутати от различни групи отговориха с коментара, че трябва да се направи сериозен дебат по темата.

Мартин Димитров (Синя коалиция) смята, че трябва да се създаде такава система, при която като не растат заплатите в бюджетния сектор да не растат и заплатите на народните представители.

Според него такъв принцип ще бъде стимул за депутатите да работят повече, така че да растат всички заплати, за да се увеличават и техните възнаграждения. Системата трябва да се направи така, че "да стимулира хора с образование, опит и експертиза да стават народни представители, за да носят полза на обществото, а не в парламента да влизат хора без работа“, каза Димитров.

"Като председател на партия моята цел е да събера най-грамотните българи, а в момента имам сериозни проблеми, защото част от депутатите на СДС заявяват, че им е намаляла заплатата, влизайки в парламента“, обясни Димитров притесненията на колегите си. Според него в момента заплатите на депутатите са нормални.

Камен Костадинов (ДПС) смята, че след дебат в НС ще бъде постигнат "консенсус за това дали да бъдат замразени заплатите им в момента“. "Ако ви кажа, че аз съм "за", ще прозвучи популистки“, допълни той.

По думите на депутата народните избраници не гласуват сами дали да си повишат заплатите и не те правят изчисления с колко. По думите му, обаче трябва да има съпричастност в условията на криза.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев призова всички ведомства да съкратят бюджета си за фонд "Работна заплата". Това, че на някого му е увеличено възнаграждението, означава, че той ще върши по-добра работа, особено ако поеме и функциите на съкратен служител, каза Велчев.

Споделяне

Още от България