Депутатите умуват как да си съкратят транспортните разходи

До сряда следващата седмица всяка парламентарна група ще трябва да предостави предложения за съкращаване на разходите на автопарка на Народното събрание. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на НС Цецка Цачева. В писмен вид предложенията ще бъдат предоставени на главния секретар на НС и след това на извънредно заседание на председателския съвет ще се реши какви да бъдат конкретните мерки.

В момента депутатите разполагат със116 автомобила, като те се ползват след подадена и одобрена заявка от депутатите. Извън тази бройка са колите на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на зам.-председателите на парламента. Председателите на комисии и на парламентарни групи имат право да ползват постоянно коли без да подават заявка.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил министрите да нямат персонални шофьори и ги посъветва да ползват “метрото като слънце“, което е направил. Ден по-късно финансовия министър Симеон Дянков даде заявка, че няма проблем да се придвижва с колелото си, което взел със себе си от Вашингтон.

Оказа се обаче, че не всички в ГЕРБ прегръщат идеята на премиера.

“Ние трябва да намерим оптимален вариант, да не създаваме спънки, а да облекчим работата на хората, които искат да работят за държавата“, заяви в кулоарите на парламента в сряда съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. “Да не отиваме в някаква крайност – едва ли не, дай да ходят с колелета или с градския транспорт всички, защото как си представяте аз да дойда от Банкя с колело на работа”, коментира Велчев.

Цачева обясни по-рано пред бТВ, че много често депутатите предпочитат да ползват личните си автомобили, когато отиват на работа.

“Има заявка на народни представители да ползват автомобилния парк тогава, когато те имат срещи в своя избирателен район и им се налага от една община в друго населено място в избирателен район да пътуват. Но всичко това е под строг отчет и контрол, който се извършва лично от главния секретар на парламента”, посочи тя.

По-малкият брой автомобили в автопарка на германския Бундестаг Цачева обясни с това, че германските депутатите имат много високи възнаграждения и представителни разходи за транспорт, поради което им се налага да ползват коли от автопарка само за протоколни събития.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?