Депутатите в европарламента спорят за АЕЦ "Козлодуй"

В Европейския парламент в Страсбург започна обсъждането на доклада на председателя на комисията по външна политика Елмар Брок за хода на преговорите за присъединяване на 12-те страни-кандидатки, сред които и България, съобщи БТА.

За първи път в подобен документ кандидатките са разделени на страни, които искат да се присъединят към ЕС през 2004 г., и посочилите по-късни дати Румъния и България. Авторът на текста предлага онези от кандидатките, които ще бъдат приети по-рано, да се откажат предварително от правото си на вето срещу присъединяването на останалите. За това няма законова база, призна Брок, но допълни, че ще настоява новоприетите в съюза да направят съответната политическа декларация.

В частта, посветена на страната ни, се отчита амбицията на правителството да ускори преговорите и се отправя призив към 15-те да дадат ясен сигнал на България под формата на точна пътна карта и с "отпускането на щедра предприсъединителна помощ".

Желанието да се работи в тази посока беше потвърдено от представителя на испанското председателство на ЕС. Министърът по европейските въпроси Рамон Де Мигел заяви: "Не трябва да забравяме България и Румъния, а да им обърнем специално внимание." Сходни думи използва и комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген.

Очаква се на дискусията да бъде отделено внимание на АЕЦ Козлодуй. В доклада, който ще бъде гласуван утре, се призовава ЕК и България да намерят компромис за затварянето на 3-и и на 4-и блок, като се отчетат мненията на експертите. В същото време вече са внесени поправки от Партията на зелените и Партията на европейските социалисти, с които се настоява 3-и и 4-и блок да бъдат затворени през 2006 година.

Споделяне

Още от Европа