Депутатите възмутени от бездействието на комисията по личните данни

След като преди две седмици Сметната палата излезе с доклад, че Комисията за защита на личните данни не е свършила никаква работа за почти 4 години съществуване и е потрошила за това много държавни пари, тази констатация направиха в сряда и депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание (НС). Те изслушаха председателя на палатата Валери Димитров и на Комисията по личните данни Иво Стефанов.

“Имаме доста бележки към дейността на въпросната комисия”, коментира след заседанието Николай Свинаров (НДСВ), шеф на вътрешната комисия. Той обяви, че депутатите не са взели конкретно решение каква ще е съдбата на органа, който трябва да се грижи за защитата на личните ни данни, тъй като не са стигнали до консенсус. По думите му решението ще бъде оповестено след ден.

На въпрос на Mediapool накъде клонят мненията на колегите му, той отговори “надолу”. Всъщност народните избраници могат само да сезират Министерския съвет, че са нужни промени в комисията. Свинаров обаче смята, че рокадите в състава ѝ са сложни и вероятността сега да станат са малки, тъй като мандатът на членовете ѝ изтича само след три месеца - през май тази година.

Запитан дали проблемът за това, че комисията за четири години не е свършила нищо, е в закона, с който тя бе създадена през 2002 г., Свинаров отвърна, че “проблемът не е в него и парламентът не е психотерапевтичен орган”, който да разрешава всички въпроси. Депутатът допълни, че не можеш да се оправдаваш, че не си вършиш работата, с мотива, че нямаш сграда, където да се помещаваш.

“Работата на комисията е незадоволителна, в нея отдавна трябваше да е създадена нужната организация, ръководителят ѝ да има управленски умения”, обясни пред Mediapool депутатът Евтим Костадинов (БСП). Той изрази недоумение как за 4 години комисията по личните данни не си е създала дори деловодство и няма план за работа. Костадинов припомни, че служителите на комисията взимат две и половина средни работни заплати или близо по хиляда лева месечно, като сумата се доближавала до депутатската заплата.

Борислав Българинов (БНС) обясни, че по време на заседанието депутати от различни политически сили са поискали оставката на Иво Стефанов, като са се чули и мнения и останалите му колеги да си отидат. Българинов каза, че самият той е настоял за оставката на шефа на комисията по защита на личните данни.

Констатацията ни е, че тази комисия няма никаква дейност, тя трябва да контролира информацията, която засяга гражданите, да проверява работата на местното самоуправление, сферата на образованието и пр., обяви Елиана Масева (ДСБ). По думите ѝ комисията не изпълнява закона, тъй като не го разбира. Тя припомни, че органът може да налага максимална глоба от 20 000 лв., ако някой злоупотреби с лични данни.

От своя страна Иво Стефанов се оправда, че властта не им е осигурила нужните условия за пълноценна работа. “Направихме доста предложения към МС да ни осигурят сграда, но това не стана”, обясни шефът на комисията. Запитан дали сумата от 15 000 евро месечен наем за помещенията, където пребивават членовете на комисията,  е съгласувана с МС, Стефанов отговори, че правителството е първостепен разпоредител на бюджета им и всички операции с пари са минавали през неговото одобрение.

“След като наехме сграда, си решихме много от проблемите, които бяха свързани с административния ни капацитет и пр. Така избегнахме налагането на предпазна клауза от ЕС по отношение на опазването на личните данни”, коментира Стефанов.

Той се оплака, без да назове конкретни имена, че от предишното правителство са му оказвали няколко пъти натиск да си подаде оставката. Стефанов обаче не може да обясни какви са мотивите той да бъде отстранен, тъй като именно този кабинет го посочи за член на комисията, а по-късно той бе избран за неин председател.

На въпрос на Mediapool дали е изпълнил работата, за която е бил назначен и е получавал държавни пари, Стефанов отговори, че “доколкото са ми позволявали средствата, дадох всичко от себе си”. Той смята, че с защитата на личните данни трябва да се занимава по-голяма обществена формация и други административни органи, тъй като обхватът на работата е много голям и “тотален контрол е немислим”.

“Одитът ни показа, че работата на комисията не е ефективна, тя е длъжна да извършва по-добър контрол върху медицинските данни на хората, информация, свързана с имущественото им състояние и пр.”, каза от своя страна председателят на Сметната палата Валери Димитров.  

Преди две седмици одитът на палата е установи, че за трите и половина години на съществуване на органа до края на 2005 г. са похарчени над 2,7 млн. лв. бюджетни средства. Парите са отишли за плащане на заплати на 96-членния състав и за двегодишен наем на офис помещения в близост до НДК, след като са били отхвърлени две предложения на Министерския съвет за предоставяне на държавна сграда. Одиторите са установили също, че половината от заетите в комисията нямат трудови договори, а се водят основно на друго работно място, което законът забранява.

Неправомерно са платени и 20 хил. лв. наем за жилище на член на комисията, които трябва да бъдат върнати. Това вече е сторено, обясни в сряда Валери Димитров.

Личните данни са информация, която засяга всеки гражданин, като възраст, местоживеене, здравно състояние, семейно положение, трудови договори, получавано възнаграждение, банкови сметки и др. Те подлежат на конфиденциалност според приетия в началото на 2002 г. Закон за защита на личните данни и не могат да бъдат използвани за други цели, извън тези, за които са били събирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България