Депутатите вдигнаха акциза на метана в очакване разрешение от ЕК за запазване на ниската ставка

Акцизната ставка за природния газ, използван като гориво за отопление, се повишава от 0.10 лв. на 0.60 лв. за гигаджаул, реши парламентът. Депутатите приеха във вторник на второ четене текстове от промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Предвижда

се измененията да влязат в сила идната година.

Акцизната ставка за метана, използван като моторно гориво, се повишава от 0.85 лв. на 5.10 лв. за 1 гигаджаул, а за тежките корабни горива - от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.

Повишението е във връзка с поетите ангажименти на страната ни с Договора за присъединяване към Европейския съюз за достигане на минималните нива на Общността.

България е изпратила до Европейската комисия нотификация за прилагане на намалена акцизна ставка върху природен газ, използван като моторно гориво, в размер 0.85 лв. за 1 гигаджаул за период 6 години считано от 1 януари 2014 година. Очаква се произнасянето на ЕК. Ако то бъде положително, акцизът ще бъде намален.

Депутатите въведоха и специален ред за приспадане на акциза за земеделските производители срещу ваучери за гориво. При купуване на гориво, необходимо за производството на първични селскостопански продукти, земеделските производители ще имат право да приспаднат размера на акциза, посочен като номинална стойност във ваучера.

Ваучерът за гориво ще може да бъде използван единствено за покупка на газьол като моторно гориво.

Предвижда се общата номинална стойност на ваучерите за гориво да се утвърди със закона за държавния бюджет за 2014 година.

Схемата за прилагане на държавната помощ за намалена акцизна ставка върху газьола за земеделските производители ще влезе в сила след постановяване на решение от ЕК.

Очаква се гласуването на второ четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове да продължи на заседанието на парламента в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?