Депутатите вече ще гласуват само в четвъртък и петък

Депутатите вече ще гласуват само в четвъртък и петък

Проектозаконите ще се гласуват в парламента вече само в четвъртък и петък от 9 часа сутринта, а не както досега всеки пленарен ден. Това реши в сряда правната комисия в НС, която прие промени в парламентарния правилник. На заседанието депутатите отхвърлиха предложението да се налага санкция за гласуване с чужда карта чрез отстраняване на нарушителя и глобяване със сумата на дневното му възнаграждение.

И сега в правилника съществува глоба за гласуване с чужда карта, но въпросът, според него, е доколко тя се изпълнява, коментира председателят на комисията Янаки Стоилов (БСП).

Съпартийката му Надя Антонова, която е сред вносителите на промените в правилника, обясни, че със санкциите се цели всеки да дава вота си със своята карта и да се прекрати порочната практика да се гласува с картите на други народни избраници. Предложенията за по-висока санкция на депутатите включваха и при повторно гласуване с чужда карта нарушителят да бъде отстранен от три заседания, като му се удържат две дневни възнаграждения.

Христо Бисеров (ДПС) попита колегите си как ще се установи гласуването с друга карта. "Със СРС-та или със снимки във вестници", коментира той.

По думите му не може да се стимулира народен избраник с глоба и трябвало да се потърси друг начин.

Комисията обаче прие квесторите и парламентарните секретари да следят в залата и когато има оставена "безпризорна" карта да я прибират и да я предават на собственика ѝ. Така, по думите на депутати, щяло да се намали използването на картите на други депутати.

Идеята за намаляване на пленарното заседание с един час, т.е. то да свършва в 13 ч., също беше отхвърлена. Мотивът за исканото свиване на заседанията бе, че така ще се даде повече време за работа в комисиите, където била същинската работа на парламента.

С промените в правилника се създаде нова подкомисия към бюджетната, която ще е постоянно действаща и ще е за отчетност на публичния сектор. Пред нея ще се отчитат министри и други отговорни лица как се изразходват бюджетни кредити, обясни Антонова.

Споделяне

Още от България