Депутатите все пак си одобриха допълнителни пари

Депутатите все пак си одобриха допълнителни пари

Депутатите да взимат 5% допълнително месечно възнаграждение за участието си в работни групи, временни комисии, сформирани по определени случаи, и в подкомисии към постоянни в Народното събрание. Това реши в сряда правната комисия, като подкрепи предложението на Надка Балева и Надя Антонова от БСП. Прието бе и парите за участие на депутати в постоянни комисии да скочи от 10 на 15%. Двете поправки ще бъдат записани в правилника на НС и ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Аргументите на депутатите за увеличаването на парите за работни групи и други комисии бяха, че там е истинската и отговорната работа. Според Антонова досега тази дейност на законодателите не е била оценявана, а там се взимат важни решения. Парите ще се получават след свършената работа.

Надка Балева посочи, че с повишението на парите за постоянните комисии, депутатите ще бъдат мотивирани да работят по-активно в тях . “От 25-26 души в правната комисия, почти винаги сме в сегашния състав (т.е. 12-13 души б. р.)”, коментира тя. По думите ѝ в бюджета на НС за следващата година имало средства за допълните възнаграждения.

По правилник депутатската заплата е в размер на три средномесечни заплати в бюджетния сектор. Към основните възнаграждения се начисляват допълнителни месечни пари за трудов стаж, професионален опит и научна степен. Затова заплащането на всеки депутат за участие в комисии и работни групи ще е различно.

По думите на Балева обаче ще бъде и увеличена глобата за отсъствие в комисия.

Четин Казак (ДПС), който подкрепи предложението на левицата, предупреди колегите си, че със скока на парите може да се удължи изкуствено работата на временна комисия. И независимата Елеонора Николова застана зад идеята, като каза, че е справедливо участието в тези органи да бъде възнаградено.

В хода на дискусията шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) отново лансира идеята си, че има прекалено раздут щат с различни държавни комисии и органи, които трябва да се окрупнят или доста да се редуцират. Той посочи, че и постоянните комисии в парламента са много, че българският парламент е рекордьор в това отношение.

Юристите отхвърлиха предложението към депутатската заплата да се добавят и 15% за работа с класифицирана информация. Не беше приета и поисканата промяна в правилника за изплащане на еднократно обезщетение в размер на не повече от 10 брутни заплати при пенсиониране на народен представител или парламентарен служител. Отхвърлена бе и поправката да се отделят до две средни работни заплати за представително облекло на служителите в парламентарната администрация.

На заседанието си в сряда правната комисия прие пак по предложение на депутати от левицата и законопроект за удължаване на мораториума върху придобиване на държавен и общински имот по давност. Мораториумът ще е до 31 декември 2008 г. и се налага заради това, че администрацията не си е свършила работа и не е установила кой имот е държавен или общински, и към кой частници могат да имат претенции.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?