Депутатите забраниха продажбата на спиртни напитки в пластмасови бутилки над 0.2 литра

При гласуването на закона за акцизите депутатите решиха, че се забранява се продажбата на спиртни напитки в пластмасови бутилки над 0.2 литра.

В зала бе отхвърлено предложението на парламентарната бюджетна комисия спиртни напитки да могат да се продават в пластмасови бутилки до един литър.

Депутатите решиха, че бутилираните спиртни напитки, предназначени за местния пазар, ще се продават само в бутилки до 1 литър, облепени с бандерол, а не до 1.5 литра, както беше досега.

Беше отхвърлено и предложението на бюджетната комисия да се забрани производството на домашна ракия от купено грозде. Остана досегашният текст, че не се дължи акциз за производството на домашна ракия от собствени суровини и материали, дори и да са закупени и да не са собствено производство, в размер на 2000 алкохолни градуса ракия годишно на семейство.

Ако произведените количества ракия са над определените, ще се начислява акциз и в случаите, когато ракията е за лично потребление.

Парламентът гласува текст, който задължава кметовете на общините в 7-дневен срок от регистрацията на пунктовете за ракия изваряване да изпращат в Главна данъчна дирекция копие от удостоверение за регистрация.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: