Депутатите зачеркнаха болничната реформа на Константинов

Парламентарната здравна комисия отхвърли в четвъртък всички промени в Закона за лечебните заведения, върху които стъпваше идеята за болнична реформа на бившия здравен министър Стефан Константинов.

Депутатите от ГЕРБ и опозицията демонстрираха учудващо единомислие и зачеркнаха половината от предлаганите от Константинов текстове.

Сред отпадналите е предложението Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да избира с кои болници да сключва договор, а да не работи с всички, отговарящи на определени условия, както е сега. Идеята на Константинов беше, че болниците трябва да се конкурират за договор със Здравната каса и тя да сключва договор само с най-добрите според нуждите на съответната област.

Той предлагаше във всяка област да има максимален брой болници, с които НЗОК да работи, като по този начин се ограничи постоянно увеличаващия се брой болници, които гълтат все повече и повече средства от НЗОК. Всичко това обаче беше прието като концепция от депутатите.

Отпадна и предложението да се въведе изискване за минимален брой легла в болниците.

Според новия здравен министър Десислава Атанасова добрият контрол в бъдеще ще е достатъчен, за да се регулират харчовете в системата и да се гарантира, че парите ще отиват към най-добрите болници.

С промените в закона се дава право на здравния министър да променя нивата компетентност на болниците според това доколко отговарят на съществуващите медицински стандарти в отделните специалности.

Така, според Атанасова, болниците, които не отговарят на стандартите, ще получават договор с НЗОК по все по-малко и по-евтини клинични пътеки. Освен това можело да се стигне и до отнемане на разрешителни за дейност на зле работещи болници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?