Депутатите задължиха правителството да актуализира противогрипния план

Депутатите задължиха правителството да актуализира противогрипния план

Правителството трябва да актуализира и да приведе в действие Националния план за готовност при грипна пандемия, реши парламентът единодушно в четвъртък със 170 гласа "за", без "против" и само с един "въздържал се".

Предложението за актуализиране на плана беше направено от БСП, но получи подкрепата и на ГЕРБ. В дискусиите участваше и здравния министър Костадин Ангелов, който представи готовността на властите за есенно-зимния сезон.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че приемат призивите за консолидиране на нацията и ще подкрепят предложението, въпреки че няма нищо общо между грипния вирус и коронавируса. "Наистина има смисъл от актуализиране на този план, защото рискът в рамките на ширещата се пандемия от коронавирус да се наслои и грипна епидемия е сериозен и тогава трябва да имаме готовност за реакция и отговор", каза Дариткова.

Според Георги Михайлов от БСП националният план за грипна пандемия спокойно със съответните поправки може да бъде насочен към всяка респираторна инфекция. Тази теза обаче беше отхвърлена от здравния министър Костадин Ангелов който обясни, че за разлика от грипа, за който има специфични лекарстав, противогрипни вакси, за коронавируса няма и все още е много непознат, за да се действа срещу него както срещу грипа.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер постави въпроса за изтощението на медицинския персонал и попита какви ще са функциите на националния логистичен щаб и как ще се прецизира финансирането. "Това, което очакват хората, е да получат отговор на въпроса защо при седем заболели, дори и безсимптомно, държавата беше затворена, а при 1300, които отчита информационната система всеки ден, мерките изглеждат доста по-либерални", посочи тя.

На този въпрос Ангелов отговори, че първоначално неизвестните за вируса са били много повече, а държавата не е имала нужната подтоготвка да реагира, докато сега нещата стоят по различен начин.

"Не знам за какъв реалистичен план говорим за Covid-19 и за каква респираторна инфекция, но предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. В тази връзка, грип и Covid-19 са различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си. Затова считам, че да се направи план по подобие на този за пандемичния грип, който да стъпва на реални научни факти, е невъзможно", заяви Ангелов.

Според него националният план за действие при грипна епидемия може да бъде осъвременен.

Категорично уверявам, че всички разписани и приложими в националния пандемичен план дейности могат да бъдат приложени и се прилагат там, където е възможно, но той е само за пандемичен грип, каза той. 

Споделяне

Още от България