Депутатите замразиха заплатите си до края на мандата на народното събрание

Депутатите замразиха заплатите си до края на мандата на народното събрание

Депутатите приеха предложението на ГЕРБ да замразят основните си възнаграждения до края на мандата на 41-то Народно събрание. Зад предложението застанаха 96 депутати, против беше един - от "Атака", нямаше въздържали се.

Според решението, с дата 1 февруари до края на мандата на 41-то НС, се спира преизчисляването на месечното възнаграждение на народните представители и заплатите се запазват на равнището от декември 2009 г.

Формирането на заплатите на народните представители става на базата на средната работна заплата на работещите в обществения сектор според официалните тримесечни данни на Националния статистически институт.

Един от вносителите на предложението - депутатът Красимир Велчев, обясни, че докато няма ясни показатели и резултати за излизане от кризата, е отговорно и необходимо заплатите на депутатите да бъдат замразени. Това решение не е отсега, възнагражденията са замразени за мандата на цялото 41-во Народно събрани, припомни Велчев.

Алиосман Имамов от ДПС определи предложението като силно популистко. Който дръзне да гласува против, ще бъде разпнат, коментира той. Само че, посочи Имамов, проблемът не е в доходите на депутатите, а в доходите на хората. Вие правите лесното - замразявате доходи, пенсии, отбеляза народният представител. И обобщи, че мандатът на ГЕРБ ще остане в историята като ледниковата епоха на българската икономика.

След замразяването идва размразяването, а след него - потоп, предупреди Алиосман Имамов.

Димчо Михалевски от левицата обаче попита защо за втора година на депутатите трябва да бъде съобщено през медиите, че са забравили да продължат "солидарността си към българските граждани", каквато е това решение. Второ, отбеляза той, нашата заплата не се определя от нас с гласуване, а е функция на политиката по доходите, изпълнявана от правителството в обществения сектор. Очевидно, коментира депутатът, там заплатите растат, увеличава се средната работна заплата. Иначе ПГ на левицата подкрепя предложението, направи уточнението Михалевски.

Споделяне

Още от България