Депутатите замразиха заплатите си за половин година

Депутатите замразиха заплатите си за половин година

До края на 2013 година народните представители ще получават заплати на равнището им от декември 2009 година, решиха в сряда депутатите. Предложението бе дадено от председателя на НС Михаил Миков, който обяви "като знак на солидарност с тежкия живот на българските граждани" заплатите на парламентаристите да не бъдат индексирани.

"Предложението е само за шест месеца, защото в този относително кратък срок ще се видят резултатите от дейността на новото правителство, което от първия ден работи за подобряване на благосъстоянието", заяви Миков.

Замразяването на депутатските заплати се отразява и на възнагражденията на президента, премиера, министрите, главния прокурор и други публични длъжности, чиито заплати се формират на база на парите на народните представители. Според законовите изисквания депутатите получават основно възнаграждение в размер на три средномесечни заплати в обществения сектор по данни на НСИ. В момента депутатите получават малко 2196 лева, като този размер бе замразен през целия мандат на 41-то Народно събрание.

Решението за замразяване на парите на народните представители беше гласувано на два пъти, тъй като първия път едва четирима депутати от "Атака" бяха в залата. Това предизвика реакцията на Десислава Атанасова от ГЕРБ, който обвини националистите в демагогия и популизъм. "Само преди дни Волен Сидеров искаше минималната заплата да стане 1000 лева", аргументира се тя.

Павел Шопов от "Атака" обясни, че депутатите от партията не са били в залата, защото междувременно в зоната на сигурност на парламента са се били събрали платени протестиращи от "фронта за спасение на Бойко" (визирайки партията на телевизия СКАТ НФСБ). Шопов призова председателя на НС да се погрижи за реда около парламента. "Ако го направим ние, това ще представлява ексцес", заяви Шопов.

Самият Волен Сидеров влезе в пререкания с депутати от ГЕРБ в пленарната зала, а Десислава Атанасова поиска от парламентарната трибуна отстраняването му от залата. Аргументите ѝ бяха, че той е заплашвал журналисти, полицаи и народни представители.

Споделяне

Още от България