Депутатите занижиха изискванията за ключов пост в разузнаването

ДАНС ще може да проверява самоличност без МВР, а колите на разузнаването да са със сини лампи

Депутатите занижиха изискванията за ключов пост в разузнаването

Депутатите занижиха изискванията, на които трябва да отговаря инспектора в Държавна агенция "Разузнаване", приемайки промени в устройствения закон на службата.

Досега инспекторът трябваше да има не по-малко пет години стаж в агенцията, а сега е свален на три. 

Това е един от най-ключовите постове в разузнаването. Инспекторът се назначава от премиера и следи за спазването на закона в службата

При подобни законови промени обикновено остават съмнения, че се правят за определени хора. Такива бяха изразени неофициално от някои депутати.

Промените бяха внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединените патриоти" и бяха приети без дебати в четвъртък.

Te дават още "кадрова свобода" в разузнаването:

Променят се изискванията за назначаване на държавни служители, като кандидатите трябва да отговарят на медицинските изисквания за годност за държавна служба в ДАР, които се определят с акт на председателя на Агенцията. Изключение ще се допуска, когато квалификацията, знанията, уменията и опитът на лицето представляват специфична експертиза за разузнавателната дейност на агенцията.

С промени в Закона за противодействие на тероризма се създава и междуведомствено контратерористично звено, разположено в Държавната агенция "Разузнаване". В него ще участват представители, определени от ръководителите на ДАНС, ДАР, "Военна информация", МВР, Агенцията "Митници" и главния прокурор.

За неговата работа ще бъдат отпуснати 1 500 000  лева, решиха народните представители.

Промени се правят и в закона за ДАНС. С тях се дава право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица. В момента това право има само МВР. 

С промени в Закона за пътищата пък се дава право на автомобилите на определени структури на Държавната агенция "Разузнаване" и на службата "Военна информация" да ползват специален режим на движение по пътищата. 

Целта е да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, или при превоз на официални високопоставени длъжностни лица от разузнавателните общности на партньорски държави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?