Депутатите запазиха размера на партийните субсидии, отказаха още пари за инвитро

Да се запази размерът на партийните субсидии и през следващата година отново политическите формации ще получават по 12 лв. за всеки даден за тях глас в последните избори, реши парламентарната бюджетна комисия на заседание в сряда, на което бе приет проектът за бюджет през 2014 г. преди окончателно гласуване в пленарна зала. Депутатите одобриха намаляването на бюджета на Народното събрание и на редица ведомства, не се съгласиха с искането на ГЕРБ за отпускане на още 7 млн. лв. за инвитро процедури, както и повечето останали предложения на бившите управляващи.

Председателят на комисията Йордан Ценов се възпротиви на предложенията, внесени от депутата от БСП Георги Кадиев, който иска намаляване на субсидиите на партиите, и на "Атака", която пък иска отпадането им въобще. Според Цонев, ако парите за партиите не идват от бюджета, ще идват от другаде, а след това се отразяват на бюджета. той също така смята, че решението за партийните субсидии е "честно и почтено да стане преди едни нови парламентарни избори, за да е ясно тези, които участват вътре, каква субсидия ще вземат и кога".

Кадиев коментира, всяка партия има различни нужди според апарата, с който функционира и структурата си, но допълни, че няма държава, в която да има такава субсидия. Единствено Словакия е близо до България, където субсидията е около 5 евро на глас.

Менда Стоянова добави, че субсидиите осигуряват на партиите нормално функциониране и провеждане на предизборни кампании и те не бива да остават без субсидия, но все пак е необходим разчет колко е точно необходимата сума за това.

По предложение на председателя на Народното събрание Михаил Миков бе решено да се намали бюджетът на парламента с 627 хил. лв. Михаил Миков. Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че това ще има неутрално значение за дефицита на държавния бюджет, тъй като се намаляват както приходите, така и разходите на НС.

С 5 млн. лв. по-малко ще бъде бюджетът на МФ за следващата година, а парите за подслушване намаляват със 7 млн. лв. Фискалният резерв трябва да стане 4.5 млрд. до края на 2014 г., гласуваха народните представители днес.

Догодина детските надбавки за първо дете ще бъдат 35 лв., за второ – 50 лв. и по 35 лв. за всяко следващо.

Очаквано депутатите приеха текстовете, според които от 2015 г. ще се възстановява данъкът върху доходите на физическите лица на хората с доход до минималната работна заплата.

Увеличението на парите за фонд "Инвитро" със 7 млн. лева бе отхвърлено от бюджетната комисия в парламента. В същото време депутатите увеличиха парите на здравното министерство с 29 млн. лева, с които ще се финансират ваксини за следващата година.

Депутатите не се съгласиха и с предложението на ГЕРБ за създаване на национална педиатрична клиника, което щеше да струва на хазната 10 млн. лева. Мотивът бе да не се наливат пари в нереформирани все още системи.

Споделяне

Още от Бизнес