Депутатите запазиха вноса на стари боеприпаси

Патриотичният фронт обвини ГЕРБ в лобизъм за фирми, занимаващи се с утилизация

Снимка: БГНЕС

Възможността за внос на стари боеприпаси у нас да бъде запазена, решиха депутатите с приети окончателно на второ четене във вторник промени в Закон за изпълнение на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Поправките предизвикаха ожесточени спорове в пленарна зала, след като от Патриотичния фронт обвиниха ГЕРБ в лобизъм в полза на фирмите, занимаващи се с утилизация на боеприпасите.

Според корекциите се забранява извършването на всякакви дейности с касетъчни боеприпаси, противопехотни мини и касетъчни елементи с експлозивно действие с изключение на разрешените съгласно Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за противопехотните мини. Съгласно двете конвенции вносът и износът на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини се разрешава когато е с цел унищожаване, разминиране и др.

"Разрешаването на вноса на боеприпаси за утилизация е явно лобистки текст в полза на фирми, занимаващи се с утилизация, фирми, приближени до основната управляваща партия ГЕРБ", каза по време на обсъждането съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Колегата му Димитър Байрактаров предложи да отпадне думата "внос". Той постави въпроса какво налага да се внасят стари боеприпаси. “Да превръщаме България във взривно депо, да създаваме мишени за терористични актове е антинационално“, заяви той. Според него с разрешаването за внос се заобикаля решението на правителството за забрана на вноса на боеприпаси. Той отбеляза още, че няма нито един текст в двете конвенции, който да ни задължава да извършваме внос на стари боеприпаси.

Валентин Радев от ГЕРБ коментира от своя страна, че те не налагат и забрана.

“Няма нужда сами да си правим ограничения“, коментира той и допълни, че има други механизми, позволяващи рестрикции. Радев припомни, че Министерският съвет е наложил мораториум от март върху вноса на стари боеприпаси за утилизация и допълни, че нищо не пречи на всяко правителство да прави същото, ако смята за нужно.

Пострадалите от боеприпаси с право на социални помощи

Парламентът гласува още, че в МО се създава Централен регистър на жертвите на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Според приетите текстове такива са всички загинали, починали или понесли физически или психологически травми, икономически загуби или упражняването на правата им е било сериозно затруднено, както и родителите, децата и съпрузите на хората, пострадали при утилизация.

Ако жертвите на касетъчни боеприпаси и противопехотни мини не могат сами или с помощта на своите близки да задоволяват основните си жизнени потребности, имат право на социално подпомагане.

Споделяне

Още от България