Депутатка напуска НИЕ, когато се намери десети човек за ПГ

Депутатът от ПГ НИЕ Марианна Асенова каза, че възнамерява да изчака с решението си да напусне групата, докато от НИЕ намерят десети човек, който да заеме мястото ѝ. Това не означава, че мога да ги чакам до безкрай, добави обаче тя.

Никой не знае какво решение ще вземе за самия себе си утре, мотивира забавянето си Асенова. Зависи от колегиалната толерантност, която имам към колегите си, каза още тя.

Според парламентарния правилник, за да се образува парламентарна група, са необходими 10 депутати, колкото са в момента народните представители в ПГ НИЕ.

Бившата царска депутатка каза днес, че обмисля намерението си да напусне групата още от създаването на партия Българско движение "Национален идеал за единство". Тя посочи, че основна причина за намерението ѝ е, че не е член на партията и не би могла да изразява партийните позиции като депутат от ПГ НИЕ. Асенова уточни, че ако реши да напусне ПГ НИЕ, ще остане като независим народен представител. Когато реши окончателно да напусне, тя щяла да обясни подробно мотивите си на пресконференция.

Предстоящото напускане на Асенова е втората заплаха за разпадането на НИЕ. Първата бе, когато депутатът Димитър Стефанов прие предложението на финансовото министерство да стане представител на България в МВФ. Тогава от НИЕ пак се чудеха кого да привлекат на мястото на Стефанов, когато ги напусне, и обясняваха как имали вътрешна договорка как не може депутат да си тръгне от групата, без да си намери "заместник". До назначаването на Стефанов в централата на МВФ във Вашингтон обаче не се стигна и той си остана народен представител.

Вчера зам-председателят на НИЕ Пламен Кенаров отрече пред медиите да се водят разговори за нов депутат в групата на мястото на Марианна Асенова. Ако тя излезе от групата, членовете на НИЕ вероятно ще станат независими, решението за напускане е въпрос на личен избор, посочи Кенаров.

Той добави, че в такъв случай партия НИЕ ще стане непарламентарно представена политическа сила.

Ако някой пожелае сам да дойде в парламентарната група, ще го приемем, но да тръгнем да убеждаваме депутати и парламентарни ръководства - не бихме могли да го направим, не можем да изнасилваме събитията, допълни той.

Споделяне

Още от България