Депутатка от ГЕРБ не вижда проблем, че журирала дъщеря си в конкурс за доценти

Депутатка от ГЕРБ не вижда проблем, че журирала дъщеря си в конкурс за доценти
Депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Геновева Алексиева в качеството си на доктор офталмолог е била в журито на конкурс за доценти, сред участниците в който била и дъщеря ѝ. Момичето успява да се класира на едно от общо трите обявени за заемане места, за които кандидатстват десет души. Гласувалата за дъщеря си Алексиева не намира нищо нередно в това и смята, че оповестяването на този факт цели да “очерни и окаля ГЕРБ и нея като депутат“. Не било нужно освен това да си направи самоотвод от журито, тъй като за нея законът е над морала.

За това, че Алексиева е журирала дъщеря си съобщи в. “Труд“, според който “при предварителния етап на конкурса дъщерята е била класирана на по-задно място, но на втория етап, където е тайното гласуване, в което участва и майката, печели“.

В четвъртък Алексиева коментира пред бТВ, че “тази статия е лъжа и деформирана и манипулирана цялата фактология във връзка с този конкурс“ и то с цел “да се докаже, че ГЕРБ е такава, каквито са били и другите партии, далаверки прави и да се очерни и окаля ГЕРБ и аз като депутат“.

Алексиева заяви, че дори тя да не е гласувала, дъщеря ѝ пак щяла да бъде избрана. За нея са подадени десет гласа, при достатъчни за избирането ѝ девет. Попитана защо все пак не си е направила самоотвод Алексиева заяви: “Не мога, аз нямам право да си направя самоотвод, въз основа на какво, никъде в Закона за научните степени и звания, по който закон работи Специализирания научен съвет, няма параграф, няма изискване да си правиш отвод, когато някой от фамилия участва в конкурса“.

Попитана за моралната страна на казуса, Алексиева доразви тезата си: “Аз, нарушавайки закона, трябва да извърша морално действие. Аз ще наруша закона, тези същите хора сега пишат едно, после ще пишат друго - кой ѝ дава право тя да си решава самолично какво ще прави или не, след като има законово разпореждане по закона“. Законът за научните степени и звания предвиждал две хипотези, при които член на журито не гласува – ако е в чужбина или ако е болен. Алексиева не отговаряла на нито една от тези хипотези и затова нямала повод да не гласува.

“Вижте, над моралът има закони. Моралът за едни хора е един, за други – друг, затова са създадени законите“, каза Алексиева.

Изборът за трима нови доценти в Клиниката по офталмология на Александровска болница в София се провежда на 25 юни, но Алексиева обясни, че той е подготвен още от началото на 2009 година, преди тя да стане депутат.

Според Алексиева депутатският ѝ статут и ръководният ѝ пост в здравната комисия не са повлияли на колегите ѝ от журито. “Те са хора, утвърдени с години, през тях са минали много правителства и те са си останали професори, останали са си авторитети. Толкова им е все едно аз дали съм в този парламент или не съм“, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България