Депутатска дъщеря се труди в парламента

Депутатска дъщеря се труди в парламента

Дъщерята на плевенския депутат от ГЕРБ Пламен Тачев е била назначена като съветник към комисията по бюджет и финанси в парламента.

За назначението стана ясно след като в края на миналата седмица председателят на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси Димо Гяуров съобщи, че децата на трима депутати работят в Народното събрание (НС), а за роднини на още седем-осем депутати също е намерена работа в парламента.

До момента е известно само за назначението на дъщерята на Тачев Диляна, която междувременно след раздухването на скандала е подала молба за напускане. Шефът на парламента Цецка Цачева заяви в сряда пред бТВ, че молбата за напускане на младата експертка я чака на бюрото ѝ, но я защити.

“Госпожицата е с магистърска степен на образование, с перфектно владеене на три чужди езика. Тя е в помощ на председателя на комисията Менда Стоянова“, посочи Цачева. Председателят на парламента заяви ,че е знаела при назначаването на Диляна Тачева, че тя е дъщеря на депутата от ГЕРБ.

“Какво лошо има, че един млад човек, който е достатъчно добър експерт, професионалист да бъде назначен. И когато такъв човек ми бъде предложен, аз нямам право да откажа, защото председателите на комисиите си предлагат екипите, с които работят“, посочи Цачева.

“Нека да не отиваме до пълен популизъм и видите ли децата на народните представители, само защото имат роднинска връзка с тях, да нямат място в определена институция“, коментира Цачева, но от думите ѝ стана ясно още, че не всеки млад човек може да кандидатства за работа като експерт към комисиите, защото назначенията стават по предложение на председателите им.

На въпрос дали такова назначение е морално Цачева първоначално заяви, че “моралът има много измерения и не трябва да се отива в крайности и да се търсят едва ли не сензации“.

В крайна сметка обаче тя се съгласи, че не е морално. “След като има такова настроение и то беше широко афиширано. Не е морално, след като така се възприема. Защото морала е категория, която се определя от гражданското общество и е обща норма за поведение“, посочи тя.

Цачева каза, че още не е получила отговор от Димо Гяуров кои са другите депутатски деца, назначени в парламента.

“Не съм назначил аз дъщеря си Диляна в бюджетната комисия на Народното събрание. Станало е с одобрението на парламентарния председател Цецка Цачева. Но ако постът ѝ създаде проблем, категорично заявявам, че първи ще я накарам да напусне”, коментира пред в. “24 часа“ Тачев.

“Дъщеря ми е на 25 г. и сама е подала документите си. Нима е неморално да търси свой път за развитие и да работи за идеята. Или трябва да я спрем и после да се чудим защо експертите ни, които могат да са полезни на България, бягат в чужбина”, попита бащата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?