Депутатската заплата може да скочи с около 350 лв.

Депутатската заплата може да скочи с около 350 лв.

Допълнително увеличение на заплатите на депутатите с 15% заради работата им с класифицирана информация е залегнало в проектобюджета на Народното събрание за следващата година. Това съобщи в четвъртък председателят на парламента Георги Пирински на пресконференция за бюджета на НС за 2008 г. Средствата са 1 млн. лв. за 240 депутати, което, разделено за годината, прави средно по 347 лв. отгоре върху заплатите им. Пирински обаче коментира, че е скептичен за отпускането на тези пари, тъй като трябва да се променя парламентарният правилник, а предложение за това “е трудно защитимо” на фона на отсъствията на народните представители от зала и "присъстващите им карти".

91 хил. лв. удържани от депутатите заради отсъствия

Парите, удържани от заплати на депутати заради отсъствия от пленарни заседания и комисии от началото на 2007 г. до края на октомври, възлиза на 91 200 лв. Това показва справка на Народното събрание, предоставена на БТА.

Общият брой на отсъствията е 817, за което е удържана сумата от 58 335 лева. По справката 510 са отсъствията на депутатите от заседанията на комисии, за което са глобени с общо 32 864 лева. Най-много отсъствия от пленарна зала депутатите са натрупали през юли - 142, през февруари – 130, и през октомври - 113.

Според парламентарния правилник при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на депутат се удържа сума, равна на две трети от дневното му

възнаграждение. Правилникът предвижда още, ако народен представител не присъства на заседание на комисия, да не получава съответната добавка за участието си в него.

Удържаните суми се вписват като икономия от бюджета на Народното събрание.

Шефът на НС обясни, че досега в парламентарния бюджет не са записвани средства за работа със секретна информация, но те са предвидени по Закона за класифицираната информация. На въпрос на Mediapool защо след като досега не са давани тези пари, сега това се налага, Пирински обясни, че голяма част от документите, с които народните представители работят, са с гриф “класифицирана информация”. По думите му това е и “въпрос на степен на отговорност, тъй като през последните години потокът на такава информация се увеличава, дори по линия на ЕС”.

Извън тези 15% за работа със секретни документи, Пирински обясни, че за 2008 г. ръстът на заплатите в НС ще е 27.3%. Това ще стане на базата на планираното увеличение на средната заплата в обществения сектор. Депутатската заплата е в размер на три средномесечни възнаграждения за сектора по данни на НСИ.

Председателят на парламента уточни, че сумата от 18.8 млн. лв. за работни заплати ще отиде не само за възнагражденията на депутатите, но и за над 600-те служители в парламентарната администрация, както и на 18-те български евродепутати. Отделно за други плащания са заделени 1.2 млн. лв.

Най-голямо ще бъде увеличението на бюджета за капиталови разходи – почти двойно от 5.8 на 11.4%. Предвидените 11 млн. лв. за такива разходи ще бъдат изразходвани и за ремонт на асансьорите в сградата на НС на “Ал. Батенберг”, както и за подмяна на аналоговата телефонна централа с цифрова. “Риск поема всеки, който се вози с тези асансьори, които отдавна трябваше да бъдат подменени, а телефонната централа е от 1929 г. и трябва да бъде предадена на музей”, коментира Георги Пирински.

Милион и половина са предвидени в бюджета за догодина за нови автомобили, но първо ще се направи оценка точно колко коли са необходими, как работи гаражът на НС и тогава ще се направи поръчката за колите.

По думите на Пирински в момента народните представители разполагат с 80 автомобила, от които 54 са с пробег между 320 000 и 450 000 километра. Председателят на НС посочи, че за тази година са били отпуснати 1.2 млн. лева за нови автомобили, но те така и не са били закупени, тъй като е било решено да бъдат направени икономии от бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?