Депутатският имунитет на Цветанов го спасява от делото за клевета срещу него

Депутатският имунитет на Цветанов го спасява от делото за клевета срещу него

Депутатският имунитет спаси бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от наказателното дело за клевета, заведено срещу него от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Софийският окръжен съд (СОС) е спрял делото, позовавайки се на конституцията, според която на народните представители не може да бъде търсена наказателна отговорност, освен за извършени престъпления от общ характер. На 30 май магистратите са решили да не дават изобщо ход на делото.

Искане за сваляне на имунитета на Цветанов по делото за незаконното подслушване вече бе отправено през миналата седмица до парламента от главния прокурор Сотир Цацаров. В този случай става дума за съмнение за извършено престъпление от общ характер. Делото на Мирослава Тодорова обаче е за клевета и се води за престъпление от частен характер.

Според Софийския окръжен съд имунитетът на депутатите ги защитава напълно при тези случаи и не може да бъде свален. Решението може да се обжалва в срок от 15 дни пред Върховния касационен съд.


Давността на делото на Мирослава Тодорова срещу Цветанов изтича в средата на 2016 г., а мандатът на Народното събрание през 2017 година. Ако ВКС реши, че имунитетът на Цветанов го пази и от съд за клевета, то този скандал няма да може да получи своя отговор по съдебен ред.


Делото на Тодорова до Цветанов стигна до Софийския окръжен съд, след като всички съдии на Пловдивския окръжен съд си направиха отвод. Преди това Пловдивският районен съд оневини Цветанов за думите му, че Мирослава Тодорова е решила дело в услуга на организираната престъпност. Районният съд се позова на оправданията на бившия вътрешен министър, че направил това изказване в качеството си на гражданин. Самото дело стигна до Пловдив, защото към момента, в който бе заведено (началото на 2012 година), Мирослава Тодорова бе съдия в Софийския градски съд и се прие, че то трябва да се гледа в друг съдебен район.

Ако се приеме тълкуването на Софийския окръжен съд, че парламентарният имунитет, предвиден в конституцията, обхваща и "забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители през време на пълномощията им за извършени от тях престъпления, които се преследват по тъжба на пострадалия - т. нар. престъпления от частен характер", това ще означава, че срещу Цветан Цветанов не могат да се водят каквито и да e наказателни дела от частен характер - например за обида и клевета. Очакваше се такива дела да заведат лекарите от Горна Оряховица, които бившият вътрешен министър обвини в умишлено убийство.

В момента Цветанов е в Брюксел, където участва в среща на Европейската народна партия и тази визита бе повод да се отметне от даденото си обещание, че ще се откаже доброволно от имунитета си.

Споделяне

Още по темата

Още от България