"Дер Щандарт": "Гинка от Пазарджик" е само прикритие за сделка на олигарсите

"Дер Щандарт": "Гинка от Пазарджик" е само прикритие за сделка на олигарсите

В България театралното винаги е било силно, пише балканският кореспондент на австрийския вестник Дер Щандард в репортаж за сделката, при която Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България.

"Гинка от Пазарджик", както политическите коментатори в София я наричат иронично, просто е поставена отпред да прикрива сделка на олигарсите в България - хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната, пише авторът Маркус Бернат.

Той отбелязва, че официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това.

Цитиран е анонимен австрийски бизнесмен, който казва: "Човек си мисли, че е свършило, и после отново се случва нещо. Нищо не сте разбрали."

Цената на електроенергията е политическа тема в страна, където мнозинството от хората са станали по-бедни от членството в ЕС насетне – 23 на сто от българите според последното проучване за 2016 г. живеят под линията на бедността, а през 2008 г. са били 21%. От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо, а по-голямата част от над 2 млн. пенсионери в страната преживяват само благодарение на зеленчуковите си градини и с помощта на децата си, отбелязва изданието.

Причина за стагнацията са корупцията, олигархията и – в зависимост от политическата гледна точка – политиката на икономии на правителството на Бойко Борисов. Бившият бодигард на държавния и партиен лидер на социалистическа България се оказва постоянна фигура в българската политика, отбелязва изданието.

Цитиран е бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който казва, че "премиерът Борисов е доразвил властовия модел от времето на Живков в бюрократичен елит, който знае как да обслужва властовия апарат и който имитира придържането към законите, но следва собствена логика".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?