Дер Щтандарт: Собственикът на “МТел” има интерес към “Виваком”

Австрийският телекомуникационен гигант “Телеком Австрия” (Telekom Austria), собственик на българския телеком “МТел”, има интерес и към “Виваком”, пише в понеделник австрийският вестник “Дер Щтандарт”.

Бившата БТК в момента е собственост на консорициум от инвеститори, представлявани от PineBridge Investments. Фондът усилено търси купувач за компанията с дългове от над 1.3 млрд. евро. През лятото на 2011 г. за нов собственик се спрягаше ливанската компанията "Огер телеком" на богатата фамилия Харири. Сделката обаче се провалила.

Австрия е фаворит за придобиването на “Виваком”, пише и “Ди Пресе” Изданието посочва, че част от ръководството на “Телеком Австрия” подкрепя идеята за придобиването, но главният финансов директор Ханс Чуден е против, тъй като смята, че в България може да се повторят проблемите от Беларус. Там австрийците губят 9.3 млн. евро заради девалвацията на местната валута, след като са инвестирали 7 млн. евро в мрежата. Самата сделка им струвала 1.4 млрд. евро.

Според "Ди Пресе" “Телеком Австрия” може да има трудности със Комисията за защита на конкуренцията, тъй като придобиването на втори от общо три телекома в България ще бъде третирано като монопол. Австрийците възнамеряват да разпокъсат компанията и да продадат мобилния бизнес на “Виваком”.

“Телеком Австрия” отказа коментар с мотива, че не коментира слухове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес