Дерайлира бързият влак Варна – София

Бързият влак от Варна за София дерайлира в 6,02 часа сутринта в четвъртък на гара Владо Тричков, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал при изходните стрелки на гарата и от релсите са излезли локомотивът и шест вагона – пощенски, фургон и четири пътнически. Жертви и пострадали няма.

Това е вторият инцидент в района на гара Владо Тричков в последните 5 години. По време на пресконференция по повод инцидента транспортният министър Петър Мутафчиев обясни, че в момента разследването се е съсредоточило върху версията за повреда в “подвижния състав” (б.ред. мотрисата или вагоните).

По думите му на този етап е изключена възможността инцидентът да е причинен от човешка грешка.

Влаковата композиция се е движила в района гарата със скорост от 65 км/час при разрешени 70 км/час. Тя е преминала в участък съвсем близо до мястото, в което преди пет години се случи подобен инцидент с товарен влак.

“Това е много сериозен сигнал за лошото състояние на железопътния транспорт”, заяви Петър Мутафчиев.

От Министерството на транспорта обясниха, че релсовият път, през който е минала композицията, не е ремонтиран скоро, но не е считан и за рисков.

Щетите по линията се оценяват на 500 хиляди лева. Извън строя са 300 метра релсов път, два електрически стълба и два стрелкови апарата.

Движението в района на гара Владо Тричков бе нормализирано в късния следобед, но преминаването на влаковете става при скорост от 25 км/ч.

Това ще добави още около една–две минути към дежурните закъснения на пътническите влакове.

Заради разлика в нивата на релсите в средата на август дерайлира пътнически влак на гара Казичене и само бързата реакция на машиниста предотврати по-сериозни последици след инцидента, който също мина без жертви и пострадали.

Споделяне

Още по темата

Още от България