Десет българи са арестувани за изнудване на деца в социалните мрежи

Десет българи са арестувани за изнудване на деца в социалните мрежи

При акция на ГДБОП са арестувани десет българи, които са злоупотребявали с деца онлайн, съобщи МВР в петък. Те са оказвали продължително сексуално изнудване и арогантен тормоз спрямо български деца на възраст от 7 до 12 г.

От жилищата на арестуваните са иззети доказателства, документиращи престъпната дейност, както и огромни количества на клипове и снимки с насилствени сцени над деца. Сред част от конфискуваните файлове има и такива, в които е документирано сексуално малтретиране на деца под 3-годишна възраст, съобщава МВР.

От началото на годината ГДБОП е извършила арести на общо 25 мъже по подозрения за сексуалната експлоатация на деца в интернет. Задържаните са извършвали онлайн контакти с деца основно през Фейсбук. Те са възползвали детската доверчивост и са ги изнудвали за срещи на живо.

Претърсвания са извършени в жилища в София, Кюстендил, Благоевград, Варна, Бургас, Враца, Пловдив, Стара Загора, Перник и други населени места. В рамките на процесуално-следствените действия са намерени и част от предоставените от децата голи снимки на изнудвалите ги педофили. Задържаните са на възраст от 22 до 45 години.

ГДБОП напомня и за успешното си участие в международното разследване "Черна китка", проведено в над 60 държави и координирано от Интерпол. При провеждането на международната операция са спасени над 50 деца, жертви на блудствени действия, които са били излъчвани онлайн в интернет форум, който се хоствал на територията на България.

След изземването от страна на ГДБОП на данните от форума и спирането на достъпа до него е установено, че в него са членували над 60 000 потребители, които наблюдавали онлайн блудствените действия с жертвите. От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на предстоящата лятна ваканция.

Споделяне

Още от България