Десет деца на френски джихадисти са репатрирани от Сирия във Франция

Десет деца на френски джихадисти са репатрирани от Сирия във Франция

Десет деца на френски джихадисти, държани в лагери за разселени лица под кюрдски контрол в Сирия, са репатрирани тази нощ във Франция, съобщи външното министерство в Париж, цитирано от Франс прес.

Става дума за "непълнолетни, сираци или хуманитарни случаи", уточнява ведомството в комюнике. Не се съобщава как децата са напуснали Сирия, нито къде точно са влезли във Франция.

Децата са предадени на френските съдебни власти, ще бъдат подложени на специални медицински прегледи и поети от социалните служби, добавя министерството.

От разгрома на групировката "Ислямска държава" през март 2019 г. Франция е върнала от Сирия общо 28 деца, посочва АФП.

Париж благодари на полуавтономната кюрдска администрация в Североизточна Сирия за сътрудничеството ѝ по този нов случай, като изтъкна, че е действал "с оглед положението на тези особено уязвими малки деца и в рамките на разрешенията, издадени от местните власти".

От разпадането на "халифата", обявен от ИД през 2014 г., международната общност полага усилия да реши задачата да бъдат върнати в страните им семействата на джихадистите, убити или пленени в Ирак и Сирия. Връщането им в европейски страни като Австрия, Германия и Франция се осъществява в твърде ограничени мащаби, напомня агенцията.

Франция отказва да прибере близо 150 свои пълнолетни граждани - мъже и жени, предпочитайки те да бъдат съдени на място. Ситуацията се усложнява от наличието на около 300 деца на джихадисти французи, за чието връщане е необходимо разрешение от майките им.

Според кюрдските власти в три бежански лагера, разположени в североизточните региони, са настанени общо към 12 000 чужденци - 4000 жени и 8000 деца. Кюрдски представители често приканват съответните страни да приберат гражданите с твърдението, че не могат да ги държат там още дълго време.

В един от лагерите - Ал Хол, са умрели през 2019 г. 517 души, сред които 371 деца, заяви през януари пред АФП местна представителка на кюрдския Червен кръст.

Споделяне
Още от Свят

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?