Десет дни повече работа за държавата през 2017 г.

Данъчната тежест продължава да расте, от 16 май започваме да работим за себе си

Десет дни повече работа за държавата през 2017 г.

През тази година ще работим с десет дни повече, за да си платим данъците към държавата, и през 2017 година денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, ще дойде на 16 май. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувани в петък. За сравнение през изминалата 2016 година Денят на свобода от правителството дойде на 6 май.

Така за четвърта поредна година българите ще работят все повече за напълването на хазната. През 2015 г. данъците са били изработени на 2 май, а година по-рано това е станало на 30 април.

Ставащата устойчива тенденция означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. Има два интересни нюанса спрямо тези 136 дни, които не бива да се забравят, посочват от ИПИ.

Първият е, че за цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2.6 млрд. лв. помощи от ЕС.

Към дните може да добавим 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1.3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма;

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни.

Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане - в смисъл на намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело.

Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Сега всеки сам може да изчисли своите данъци на специализираната страница "Моите данъци" – kolkodavam.bg.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?