Десет души изключени от СДС заради шантаж срещу Синята коалиция

Десет души изключени от СДС заради шантаж срещу Синята коалиция

Националният съвет на СДС реши с почти пълно единодушие в понеделник да изключи десет души от партията заради действия, насочени срещу регистрацията на Синята коалиция за евроизборите. Сред посочените за отстраняване попаднаха бившият лидер Пламен Юруков и настоящият зам.-председател Пламен Радонов. Двамата бяха обвинени от председателя Мартин Димитров в действия срещу коалицията с ДСБ в полза на партията на Ахмед Доган.

Освен тях Националният съвет рещи да прекрати принудително членството още на областния председател на СДС- Кърджали и също зам.-председател на партията Дора Христова за възпрепятстване на регистрацията на новото партийно ръководство. По същите причини извън дясната формацията се оказаха основното действащо лице в съдебните драми около "Раковска" 134 Николай Гацев, Янко Велев и Иван Кънев. И четиримата са жалбопадатели срещу регистрацията на новото ръководство.

НС реши да изключи от партията още напусналите парламентарната група на ОДС Марио Тагарински, Иван Колчаков, Димитър Димитров и Димитър Йорданов.

Масовото разчистване на "Раковска" 134 последва безпрецендентния ход на Юруков и Радонов от четвъртък миналата седмица. Двамата внесоха документи в Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП) за регистрация на СДС за самостоятелно участие на изборите, въпреки решението на НС за коалиция с ДСБ. Освен таксата от 50 000 лева, те внесоха и 18 000 подписа, събрани предимно в райони със смесено население, в които влиянието на ДПС е особено силно.

Лидерът на СДС Мартин Димитров определи подписката за "фалшификат", който е насочен срещу възможността за формиране на силно дясно управление в следващия парламент.

Пълното нормативно объркване в СДС стана възможно след поредица от съдебни дела, насочени срещу новото ръководство на партията. То все още не е регистрирано в Софийския градски съд, ръководен от близкия до ДПС магистрат Светлин Михайлов. Така формално начело на СДС все още стои Пламен Юруков.

Липсата на регистрация поставя под съмнение всяко решение на настоящото ръководство на партията и на Националния съвет в този му състав. Въпреки това от партията обясниха, че за провеждането на последното заседание на Националния съвет има изрично решение на другия ръководен орган - Националния изпълнителен съвет. "Всичко е легитимно", коментира след заседанието на НС в понеделник Мартин Димитров.

Повечето изключени от СДС обаче заявиха, че решенията на НС са незаконни, защото новото ръководство на СДС все още няма регистрация. Пламен Радонов обяви, че срещу него се прави "метеж", а Пламен Юруков изпрати отворено писмо, призовавайки Мартин Димитров "да си свали маската".

"СДС се принуди да прекрати членството на Пламен Юруков и Пламен Радонов заради направената регистрация на СДС, за която няма решение на съвета. Всички средства на дипломацията бяха изчерпани. Тази регистрация е фалшива, нелегитимна и трябва да бъде спряна”, каза още Димитров. Той обяви, че само за два дни под "истинската подписка" за регистрацията на Синята коалиция са събрани 20 000 подписа. Димитров призова ЦИКЕП да "не си мисли да регистрира СДС за европейските избори отделно", тъй като тя е част от Синята коалиция.

В същото време Пламен Юруков, който даде пълномощно на близкия до ДПС Пламен Радонов да регистрира СДС с подписка, събрана предимно край Разград и Русе, призова Мартин Димитров да се опомни и вслуша в гласа на седесарите. "Мартине, ти твърдеше, че си седесар. Докажи го сега! Аз няма да ти предлагам да ходиш в ДСБ. Късно е. Опитай да се върнеш в СДС! Свали си маската, Мартине!", се казва в писмото на Юруков.

Извън скандалите с лобито на Юруков и Радонов, Националният съвет на СДС взе решение  да разшири Синята коалиция с Обединените земеделци с лидер Анастасия Мозер. В листите за европейските избори ще има и гражданска квота, която по всяка вероятност ще бъде заета от Атанас Чобанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?