Десет души загинаха след авиокатастрофа на военна база в Испания

Десет души загинаха, a 13 бяха ранени, след като гръцки изтребител F-16 се разби на испанска военна база по време на учебен полет, съобщи говорител на испанското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

В програмата за повишаване на квалификацията на пилотите участват военни от 10 натовски страни - Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Испания и САЩ. „Самолетът изпълняваше учебен полет в рамките на тренировъчна програма на НАТО, когато при излитане изгуби мощност и се разби върху други самолети на земята”, посочи говорителят.

Осем французи и двама гърци са загинали при днешната катастрофа на гръцки изтребител F16 на ВВС база в Югоизточна Испания, каза премиерът на страната Мариано Рахой, предаде АФП.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е „дълбоко натъжен от катастрофата”, причинила много жертви. Той не уточни националностите на загиналите в изявлението си, но нарече катастрофата „трагедия, засягащи цялото натовско семейство”, предаде АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?