Десет епархийски избиратели възразиха срещу изборите за Варненски митрополит

Десет от тридесетте епархийски избиратели от събора във Варненската и Великопреславска митрополия са изпратили възражение до Светия Синод с искане за касиране на вота в неделя за нов митрополит на мястото на починалия през лятото владика Кирил.

Избирателите протестират срещу опорочения избор на единия от двамата кандидати - епископ Борис, игумен на Бачковския манастир. Вторият кандидат е Провадийският епископ Игнатий, който в понеделник обяви, че ще се оттегли от надпреварата именно заради опорочаването на избора, но ден по-късно се отказа от намерението си, понеже било противоуставно.

Освен опорочаването на избора чрез купуване на гласове на епархийски избиратели, което е трудно доказуемо, протестиращите обявяват, че епископ Борис е недостоен да бъде пастир.

От неделя насам недоволни църковни служители и миряни провеждат вечер бдения със свещи срещу избора. Те не искат нито един от двамата кандидати като наложени им отвън и чужди на епархията, но са особено недоволни от "спускането" на Борис.

От Светия синод се продължават да се въздържат от коментар за скандала, раздиращ Варненската епархия, който започна да тлее още от смъртта на Кирил, приета от мнозина като съмнителна, и появилите се информации за разкрити злоупотреби в митрополията.

Споделяне

Още по темата

Още от България