Под егидата на премиера и на депутата Емил Димитров

Десет фирми взимат управлението на ЦСКА от "Титан"

Стоичков става президент

Снимка: БГНЕС

Десет фирми ще поемат финансирането и управлението на футболния клуб ЦСКА от фирма "Титан". Промените бяха анонсирани в края на миналата седмица от премиера Бойко Борисов и представени в сряда от депутата и негов приятел Емил Димитров.

Фирмите, които ще поемат финансирането на тима, са "БЕЛЛА", "Интерпром", "Каро трейдинг", "Понс холдинг", "Сиамед", Изба "Тера Тангра", "Централ ООД", GP Group и TLG. Повечето от тях са от строителния бранш.

Димитров, известен със серия от лобистки законови поправки, е част от инициативен комитет, който ще стои зад новото управление. В него влизат още шефът на централния фенклуб на ЦСКА Димитър Ангелов, "червеният" журналист Георги Атанасов, бившият футболист и треньор на тима Пламен Марков, Лъчезар Николов, Станислав Иванов и Румен Атанасов.

Очаква се Христо Стоичков да стане президент на ЦСКА и да напусне треньорския пост в Литекс.

Все още обаче остава неясна схемата, по-която ще се смени контролът в клуба.

"Преговаряме с "Титан". Засега сме се споразумели относно две неща. Първото е, че те няма да са мажоритарен акционер и второто е, че няма да участват в управлението. Новата структура ще избере ръководството. Акциите ще бъдат придобити, но тепърва юристи и икономисти ще започнат да работят по този въпрос. В напреднала фаза на разговорите сме, дали сме си срок от няколко дни да завършим всичко", посочи Емил Димитров.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че ще привлече Газпром за спонсор на тима. Той обясни, че вече е говорил с пернишкия бизнесмен Димитър Борисов от "Титан" и му е обяснил да не се занимава с много неща.

"Искам да помоля да не водим разговори за политика. Тук съм в качеството си на привърженик на ЦСКА. Създаването на този комитет е с цел възраждането на ЦСКА. От миналото трябва да се вадят поуки, но няма да се връщам назад. Искаме тимът да се развива нормално, финансира нормално. Доста от фирмите, които изявиха желание да помагат, могат и сами да издържат ЦСКА. Но не това е целта. Това са фирми от белия сектор, с годишен оборот стотици милиарди левове и с платени данъци за стотици милиони. Две от тях не пожелаха имената им да бъдат разкривани. Всички те искат Христо Стоичков, заедно с подходящ екип, да управлява отбора", каза още Емил Димитров, цитиран от Спортал.бг.

Законодателят от ГЕРБ и крупен бизнесмен или се е пообъркал с "милиардите“ и "милионите“, тъй като целият годишен Брутен вътрешен продукт на страната е в размер от само около 75 милиарда лева, или пък споменатите от него фирми не са от "белия сектор“.

"Средствата се осигуряват, за да може ЦСКА да функционира нормално. Да, очакваме "Газпром" да стане спонсор. Имаме уверението на премиера Бойко Борисов, но това още не е факт, а и ще отнеме време докато всичко бъде уточнено", посочи Димитров.

Борисов приема изключително присърце развитието на българския клубен футбол и редовно намира спонсори и управленци за клубовете. За последно убеди аптечният бос Веселин Марешки да поеме издръжката на "Локомотив" Пловдив. Преди това уреди със спонсор и любимия си отбор ”Левски” – руска банка.

ЦСКА е в тежка криза при управлението на "Титан" и миналия месец записа един от най-срамните моменти в историята си като отпадна от непретенциозния тим Мура (Словения) в турнира Лига Европа. След провала един от собствениците на "Титан" Димитър Борисов допусна възможност фирмата да се оттегли от клуба.

В тима цари пълен хаос, като непрекъснато се привличат и освобождават играчи. Перманентно в спортните издания излизат информации за различни неизплатени задължения на "червения" тим.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт