Осъдителна присъда на съда в Страсбург осветли пореден скандален случай

Десет години българските власти не разследват изнасилването на 14-годишна

Десет години българските власти не разследват изнасилването на 14-годишна

Българските власти буквално са отказали да разследват изнасилването на 14-годишно момиче от четирима мъже в Карлово. Това става ясно от поредната осъдителна присъда срещу държавата пред съда в Страсбург. Жертвата М.Н. е вече на 32 години. Тя ще получи 15 000 евро за нарушените от държавата забрани за нечовешко и унизително отнасяне, както и на личния и семеен живот.

Казусът, описан от съдиите в Страсбург, не може да даде смислено обяснение за действията на полицията, следствието и прокуратурата.

Веднага след изнасилването, придружена от родителите си, М.Н. подава жалба, в която описва четиримата си нападатели, като съобщава и имената на трима от тях. Медицинското изследване установява, че тя действително е станала жертва на изнасилване. Тримата посочени от нея са разпитани и те признали фактите, включително посочили и четвъртия извършител.

През следващите дни М.Н. е направила два опита за самоубийство. По същото време след първоначалните бързи действия разследващите просто спират да работят по делото.

От 5 октомври 1994 г. до 19 октомври 2004 г. не са предприети никакви стъпки да се продължи разследването. На 19 октомври 2004 г. обвинените били разпитани отново, при което те оттеглят показанията си и отричат обвиненията.

В началото на 2006 г. адвокатът на М.Н. подава жалба до прокурора срещу продължителността на разследването, като обръща внимание и на риска да изтече давността по делото. Реакция обаче няма и през април 2006 г. наказателното производство е частично прекратено срещу двама от нападателите поради изтекла абсолютна давност, защото към момента на престъплението те са били непълнолетни.

Третият е осъден на пет години затвор, като съдът приема забавеното разследване за изключително смекчаващо вината обстоятелство. Докато е изтърпявал присъдата си, осъденият е починал при катастрофа.

Въпреки че са разбрали кой е четвъртият от групата изнасилвачи, властите приемат, че той е останал неизвестен.

Според съда в Страсбург десетгодишната пасивност на разследващите органи е компрометирала ефективността на необходимото разследване.

Пред "Правен свят" адвокатът по делото пред съда в Страсбург Снежана Стефанова заяви, че заради изтеклия давностен срок е бил отхвърлен и гражданският иск на пострадалата. Никой обаче няма обяснение защо се е стигнало до това десетгодишно забавяне на делото.

"Нито е било спряно, нито е било прекратено. Просто не се е случвало нищо", обясни адвокат Стефанова.

По друго дело - "Червенков срещу България" държавата също е осъдена за нарушение на забраните за изтезания и нечовешко отнасяне, както и на правото на личен и семеен живот. Жалбоподателят е осъдил България за условията в Бургаския затвор и незаконното контролиране на кореспонденцията с адвоката му. Той ще получи обезщетение от 4 000 евро.

По делото "Савови срещу България" държавата е осъдена на обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски. По това дело Александър Савов и семейството му съдят държавата заради нарушения на личния живот и липса на ефикасно вътрешно-правно средство за защита. Той е бил шеф на полицията в Смолян и е бил подслушван в това му качество, като разрешението за следенето е издадено от съда незаконно.

По делото "Стамос срещу България" държавата е осъдена за нарушение на правото на свободно придвижване. Жалбоподателят, български гражданин, живеещ в Шефилд, Великобритания, не е поискал обезщетение.

Споделяне

Още от България