Десет години затвор грозят Максим Стависки

Десет години затвор грозят Максим Стависки

Двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки е причинил тежка катастрофа на пътя Приморско - Бургас, при която загина 23-годишен мъж. Проверката с дрегер е показала 1.2 промила алкохол в кръвта на  натурализирания българин,  съобщават в понеделник информационните агенции. Окончателните резултати от кръвната проба на спортиста са показали 1.1 промила. Първоначалните информации бяха, че той не е пил преди да седне зад волана. Инцидентът е станал в неделя малко преди 20.00 часа.

Шофирайки джипа си Хамър с несъобразена скорост Стависки навлиза в насрещното движение и удря челно Хондата на 23-годишния Петър Петров от Сливен при десен завой в района на река Ропотамо.  В кома в бургаската болница е настанено момиче, пътуващо на предната дясна седалка на леката кола. На задната седалка е бил братът на Петров - Валентин, на 17 години, и още едно момиче, което е с гръбначно-мозъчна травма. Валентин има множество наранявания, предаде БТА.

Самоличността на по-тежко пострадалото момиче се установяваше дълго време, за сега се знае, че малкото ѝ име е Михаела.  

След удара с джипа на фигуриста, в Хондата се блъска пътуващото зад нея Ауди, чийто пътници не са сериозно пострадали. Стависки също е невредим, той не е  имал спътници със себе си.  

Останалите  шофьори, участвали в инцидента, не са употребили а алкохол. Все още се води разследване и не може категорично да се каже, че именно Стависки е причинил катастрофата, заявяват от бургаската прокуратура. От спортиста само за взети първоначални обяснения

Стависки е сред известните лица – участници в кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив". Той и партньорката му Албена Денкова са носители и на най-високото държавно отличие орден “Стара планина”. Двойката Денкова-Стависки участва и в кампанията за подпомагане на децата на загиналите служители в МВР.

Ако фактическата обстановка се докаже в съда, спортистът може да бъде осъден на затвор до десет години. Чл. З43 ал. 2 т. Б от Наказателния кодекс гласи, че за причиняване на смърт по непредпазливост на едно или повече лица в пияно състояние, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

"Аз и Максим сме изключително загрижени и потресени от цялата ситуация”, коментира пред Канал 3 Албена Денкова. Тя не може да кажа нищо по-конкретно, защото до момента няма официално становище от органите, които разследват инцидента. "Основното, което се стараем да направим, е да се погрижим за хората, които са пострадали, за да може те да се възстановят. Всичко останало е в ръцете на следствието", добавя Денкова.

По думите ѝ Максим е бил в болницата още снощи, днес също е разговарял и непрекъснато е бил в контакт с лекуващия лекар на момичето, което е в кома, а и на другите пострадали.

"Опитваме се да помогнем с каквото можем. Надявам се утре да имам повече информация", заключи Денкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България