Десет хиляди багажа дневно се губят по европейските летища

Близо 90 000 бройки багаж се губят на ден в световен мащаб, като авиокомпаниите в Европейския съюз (ЕС) допринасят за тези данни с 10 000. Това сочи представеният във вторник първи доклад на ЕС за изгубените багажи на европейските летища, цитиран от ДПА.

"От януари до октомври миналата година 4,6 милиона багажа са пристигнали със закъснение, а броят на изгубените багажи през зимата на 2008 - 2009 година е средно 13 на всеки 1000 пътници", съобщи еврокомисарят за транспорта Антонио Таяни.

Проблемът е най-често срещан при полетите с прехвърляния. Почти половината от липсващите багажи се губят при връзката между отделните полети.

И докато по-голямата част от багажите се намират и се връщат на собствениците им до 48 часа, за около 15 на сто от тях е необходимо повече време или се оказва, че са изгубени безвъзвратно.

Ситуацията се е подобрила в сравнение с 2007 година, но продължава да е "неприемлива" и "доста обезпокоителна", отбеляза Таяни.

Европейската комисия планира от догодина да започне обществена инициатива, чрез която да получава предложения на пътници и авиокомпании за подобряване на ситуацията. Комисията би могла да предложи и нова регулация за подобряване на обслужването от авиокомпаниите и операторите на багаж.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?