Десет хиляди българки годишно жертва на трафик

Десет хиляди българки годишно жертва на трафик

Около десет хиляди българки годишно стават жертва на трафика на хора за сексуална експлоатация. В световен мащаб числото варира между 600 и 800 хиляди, а печалбата достига  8-12 млрд. евро – сред най-доходните за организираната престъпност след наркотиците. Страната ни е особено уязвима от това престъпление заради географското си положение, а легализирането на проституцията ще насърчи сексуалната употреба на жените. Това са основните констатации, направени в петък по време на конференция под наслова “Трафикът на жени – правни и институционални механизми за противодействие”.

Форумът бе уважен от президента, главния прокурор, министрите на външните работи и на правосъдието, представители на Агенцията за закрила на детето и неправителствени организации. По време на разговорите акцентът бе поставен върху евентуалната легализация на проституцията.

Според Надежда Михайлова, която говори в качеството си на председател на Управителния съвет на Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, узаконяването на публичните домове не решава проблема. За пример тя посочи Холандия, където след като проституцията става легитимна професия, броят на практикуващите я непълнолетни от 4000 достига 15 000. Не може да се съди по вида на едно усмихнато момиче на магистралата дали е решила доброволно да стане проститутка, или по тялото има белези от насилие, каза Михайлова.

Главният прокурор Борис Велчев също смята, че правилният подход за справяне с проблема е превантивният, а легализирането на сексуслугите срещу заплащане ще насърчи експлоатацията на жени. „Противодействието на трафика на хора със средства, с които прокуратурата и МВР разполагат няма да реши проблема. Същевременно страната ни няма нужда от парите, които биха влезли в хазната от легализирана проституция”, каза още главният прокурор. Според него при легални публични домове ще има „взети паспорти, насилие и погазване на човешки права”.

Пръв за легализирането на проституцията в България на политическо ниво заговори лидерът на ДПС Ахмед Доган. Според родното законодателство проституцията не е забранена, когато се практикува без сводничество. Дори се намериха една-две жени, които си платиха патентен данък, за да упражняват  професията „компаньонка”. От друга страна най-честите арести на трафиканти на хора в Западна Европа са на българи, албанци, румънци и украинци и молдовци. 

Президентът Първанов на свой ред констатира, че България е особено уязвима в явлението трафик на хора. Фактор за появата и развитието му у нас е феминизацията на бедността, организираната престъпност, липсващото правораздаване, културните норми и нагласи и влизането на България в ЕС. Всичко това неминуемо способствало за организирането на канали за трафик на хора. Първанов се обяви за отделяне на специални средства в бюджета за борбата с престъплението.

България все по-често е източник или транзитна страна на трафика на хора, каза и посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, но добави, че усилията на българските власти в борбата с това престъпление са похвални.

В потвърждение на думите на дипломата министърът на вътрешните работи Румен Петков извади статистика. През последните няколко години, съобщи той, са разбити 32 организирани престъпни групи, които са се занимавали с трафик на жени за Холандия, Франция, Италия, Испания, Гърция и други страни. 51 са досъдебните производства срещу 91 души, 16 от лидерите на тези групи са задържани и т.н.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева обеща ведомството да отстоява експертните мнения дали да има, или да няма закон за проституцията.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734