Десет хиляди българки годишно жертва на трафик

Десет хиляди българки годишно жертва на трафик

Около десет хиляди българки годишно стават жертва на трафика на хора за сексуална експлоатация. В световен мащаб числото варира между 600 и 800 хиляди, а печалбата достига  8-12 млрд. евро – сред най-доходните за организираната престъпност след наркотиците. Страната ни е особено уязвима от това престъпление заради географското си положение, а легализирането на проституцията ще насърчи сексуалната употреба на жените. Това са основните констатации, направени в петък по време на конференция под наслова “Трафикът на жени – правни и институционални механизми за противодействие”.

Форумът бе уважен от президента, главния прокурор, министрите на външните работи и на правосъдието, представители на Агенцията за закрила на детето и неправителствени организации. По време на разговорите акцентът бе поставен върху евентуалната легализация на проституцията.

Според Надежда Михайлова, която говори в качеството си на председател на Управителния съвет на Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, узаконяването на публичните домове не решава проблема. За пример тя посочи Холандия, където след като проституцията става легитимна професия, броят на практикуващите я непълнолетни от 4000 достига 15 000. Не може да се съди по вида на едно усмихнато момиче на магистралата дали е решила доброволно да стане проститутка, или по тялото има белези от насилие, каза Михайлова.

Главният прокурор Борис Велчев също смята, че правилният подход за справяне с проблема е превантивният, а легализирането на сексуслугите срещу заплащане ще насърчи експлоатацията на жени. „Противодействието на трафика на хора със средства, с които прокуратурата и МВР разполагат няма да реши проблема. Същевременно страната ни няма нужда от парите, които биха влезли в хазната от легализирана проституция”, каза още главният прокурор. Според него при легални публични домове ще има „взети паспорти, насилие и погазване на човешки права”.

Пръв за легализирането на проституцията в България на политическо ниво заговори лидерът на ДПС Ахмед Доган. Според родното законодателство проституцията не е забранена, когато се практикува без сводничество. Дори се намериха една-две жени, които си платиха патентен данък, за да упражняват  професията „компаньонка”. От друга страна най-честите арести на трафиканти на хора в Западна Европа са на българи, албанци, румънци и украинци и молдовци. 

Президентът Първанов на свой ред констатира, че България е особено уязвима в явлението трафик на хора. Фактор за появата и развитието му у нас е феминизацията на бедността, организираната престъпност, липсващото правораздаване, културните норми и нагласи и влизането на България в ЕС. Всичко това неминуемо способствало за организирането на канали за трафик на хора. Първанов се обяви за отделяне на специални средства в бюджета за борбата с престъплението.

България все по-често е източник или транзитна страна на трафика на хора, каза и посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, но добави, че усилията на българските власти в борбата с това престъпление са похвални.

В потвърждение на думите на дипломата министърът на вътрешните работи Румен Петков извади статистика. През последните няколко години, съобщи той, са разбити 32 организирани престъпни групи, които са се занимавали с трафик на жени за Холандия, Франция, Италия, Испания, Гърция и други страни. 51 са досъдебните производства срещу 91 души, 16 от лидерите на тези групи са задържани и т.н.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева обеща ведомството да отстоява експертните мнения дали да има, или да няма закон за проституцията.

Споделяне

Още от България