Десет хиляди лева срещу информация за купуване на гласове

До 10 000 лева награда срещу годна за образуване на наказателно дело информация за купуване на гласове е готов да плати Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Това съобщи зам.-председателят на ССИ Теодор Дечев в понеделник.

Опитваме се да създадем обстановка на несигурност за купувачите на гласове, защото всеки, давайки например 50 лева, може да има насреща си гражданин, който да иска да получи по-голямата сума, предложена от нас, обясни Дечев.

Той посочи три вредни ефекта от купуването на гласове. Освен, че се деформира масовият вот, купуването на гласове е начин за пране на мръсни пари. Става дума за пари с толкова неясен произход, че не могат да бъдат изпрани на приемлива цена и се трансформират в политическо влияние, смята Дечев. Третият ефект според него е, че тази практика води до масови негативни нагласи и убива вярата у гласоподавателите, че нещо избират.

От Съюза за стопанска инициатива обясниха, че видеозапис на изборна търговия не е годно доказателство пред съда. Само с него не можем да осъдим никого, но би създал достатъчно главоболия на съответния купувач.

Подадените сигнали ще се събират в седалището на ССИ. Там ще има екип от експерти, които ще филтрират подадената информация.

От организацията очакват поток от хора, които да дойдат с всякакви съобщения, за да вземат някакви пари и известен брой провокатори, изпратени от купувачите на гласове с цел да проверят как работи системата и дали просто не "плашим гаргите".

Финансирането на кампанията ще става главно от проверени членове от ССИ и донори, за които внимателно ще бъде проверено да не възникне конфликт на интереси. Ако парите не бъдат похарчени, остатъкът ще бъде върнат.

Категорично целта на кампанията не е да излови като с хайка купувачите на гласове. Искаме да се знае, че целта ѝ е да тормози търговците на гласове да изпитват страх, че срещу тях може да има провокатор.

С нарочни писма за кампанията ще бъдат уведомени ДАНС и съответната дирекция в МВР, които са ангажирани да се борят с явлението.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?