Десет хиляди мигранти спасени в Средиземно море за две денонощия

Десет хиляди мигранти спасени в Средиземно море за две денонощия

Около 3000 мигранти са били спасени вчера в Средиземно море, съобщи в сряда италианската брегова охрана, цитирана от ДПА. Агенцията отбелязва, че с това общият брой на спасените хора през последните две денонощия е достигнал 10 000 души.

Италианската брегова охрана, кораби на военноморския флот, на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" и на военноморската мисия на ЕС в Средиземно море "Юнавфор Мед" извършиха над 30 операции.

В понеделник бреговата охрана на Италия координира 35 спасителни мисии, при които бяха извадени общо 6900 души от 44 надуваеми лодки, осем малки дървени лодки и два кораба, съобщи Международната организация по миграцията.

"Близо 7000 души за един ден е наистина много. Ако това не е рекорд, то е почти рекорд", каза в Рим говорителят на организацията Флавио ди Джакомо.

В спасителните операции в понеделник са участвали италианските военноморски сили, бреговата охрана, британски, ирландски и норвежки кораби, както и кораби на благотворителната организация "Лекари без граници".

Жена е родила веднага след като е била спасена, написа в "Туитър" бреговата охрана. Друга жена е поискала 3-месечното ѝ момиченце да бъде кръстено от католически свещеник на борда на кораб.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?