Десет кандидат-доставчици на тръбите за гръцката газова връзка

През април ще се обяви и поръчката за строител, държавната гаранция за 110 млн. евро е в етап на пренотификация

Десет кандидат-доставчици на тръбите за гръцката газова връзка

Десет фирми заявиха участие в процедурата за избор на производител и доставчик на тръбите за строежа на междусистемната газова връзка Гърция–България, стана ясно при отварянето на документите им в петък.

Най-голям е интересът от страна на турските производители – трима кандидати. по двама са представителите на Индия и Русия, по един претендент се явява от България, Гърция и Германия, обяви пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания за реализация на тръбата "Ай Си Джи Би", в която 1/2 е на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), а останалият дял – на гръцко-италианската компания "Посейдон".

От турска страна кандидатите са "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш", "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" и "Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш", които очевидно са свързани. Индийските компании са "Джиндау САУ Лтд" и "Велспун Корп Лимитед", а руските – тръбните заводи в Загорск и Челябинск. Българският претендент и "Топливо-2", германският – "Залцгитер Манесман Интернешънъл", а гръцкият – "Коринт Пайпуъркс С.А."

Сега те ще преминат предварителна оценка дали отговарят на заложените в обществената поръчка критерии и от тях ще бъдат избрани петима производители на тръби, обясни Георгиева. Тя посочи, че има обективна методология, по която да бъдат определени само петима допуснати до подаване на оферти по начин, който да не отведе конкурса към Комисията за защита на конкуренцията, където е заседнала поръчката за инженер-консултант на газовата тръба.

Процедурата в предварителна квалификация е по-дълга и по-тежка за възложителя, но спестява на бизнеса разходи за участие в цялата процедура и подготовка на оферта.

Кои от фирмите ще бъдат поканени за направят ценово предложения в рамките на обявената стойност до 60 млн. евро без ДДС ще стане ясно след 20 април. Очакванията на Георгиева се през юни да бъде избран доставчик на тръбите.

Плановете на правителството бяха в края на юни – при завършването на първото българско европредседателство, да бъде направена първата копка на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, чийто годишен капацитет ще е 3 млрд. куб. м. Макар че процедурите по провеждането на петте необходими търга, за да стартира строежа, се забавят, от Министерството на енергетиката продължават да смятат, че първата копка ще се случи в набелязания график.

Tеодора Георгиева, Tеменужка Петкова и Петьо Иванов присъстваха на отварянето на офертите.

"Ай Си Джи Би" очаква също така до края на март да има произнасяне на Върховния административен съд по жалбите на винарна и фирма за имоти срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията за отказ да разгледа претенциите им срещу поръчката за инженер-консултант.

През април се готви за пускане и основната и най-скъпа поръчка по газовата връзка – за избор на проектант и строител на тръбата, който трябва и да я въведе в експлоатация. Нейната стойност се оценява на около 140-150 млн. евро, каза Георгиева. Също идния месец ще се обявят и малките поръчки за избор на строителен надзор и на фирма, която да отговаря за евентуалните археологични находки по трасето на газопровода.

Българският шеф на "Ай Си Джи Би" припомни, че индикативната цена на проекта е 240 млн. евро, от които 220 млн. са капиталовите разходи. Част от средствата за финансирането са от европейските фондове, а българското правителство е предоставило държавна гаранция от 110 млн. евро, колкото е участието на БЕХ.

"В момента е в ход пренотификацията (предварителното одобрение – б. а.) на държавната гаранция от страна на Европейската комисия", обясни изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, който също присъства на отварянето на офертите. Той допълни, че вече са водени предварителни разговори с банкови институции за финансирането и "има индикативни оферти, чиито финансови условия са добри".

Радвам се, че в процедурата кандидатстват толкова много компании – това е знак, че е осигурена максимална публичност и прозрачност, коментира на свой ред министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя отново акцентира върху важността на интерконектора за разнообразяването на газовите доставки не само в България, но и в региона.

По тази тръба трябва да пристига от 2020 г. договореният от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м азерски природен газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ". Разчита се по нея да пристигат количества от терминали за втечнен газ от Гърция, както и от други държави. Газовата връзка е ключова и за намерението на правителството на Бойко Борисов за изграждане на газоразпределителен център край Варна, който само преди ден беше подкрепен от зам.-председателя на Еврокомисията и комисар за Европейския Енергиен съюз Марош Шефчович. Според него България има възможност да се превърне от транзитьор на руски газ в регионален търговец на природен газ от различни източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес