Десет месеца условно за опит за измама с къща за гости в Берковица

Десет месеца условно за опит за измама с къща за гости в Берковица

Бизнесдама е осъдена на 10 месеца условно заради опит да измами фонд "Земеделие" и да получи пари за къща за гости в Берковица. Това става ясно от съобщение на съда в Монтана, който е одобрил споразумение между обвиняемата и прокуратурата.

През 2015 г. осъдената представила редица документи пред фонд "Земеделие", за да получи 348 хил. лв. за построена къща за гости в Берковица. Въпреки че обектът изобщо не съществувал тя имала разрешително за въвеждане в експлоатация, документи за строителни дейности, удостоверение за категоризация и други книжа.

Проверка на фонд "Земеделие" установила нередностите и парите не били платени. Вместо това прокуратурата образувала дело, което сега завършва със споразумение. То е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

Осъдената трябва да плати малко над 915 лв. разноски по делото. Тя ще бъде в изпитателен срок за три години.

Делото е показателно за това какви схеми са правени, за да се получават пари от програмата за развитие на селските райони. Но прокуратурата все още е много далеч от осъдителни присъди по скандални случай като този с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Той си подаде оставката, след като стана ясно, че ползва като личен имот къща край Сандански, построена с пари от фонд "Земеделие". След това бе разпоредена проверка на всички къщи за гости. Близо 9 месеца прокуратурата обяви, че е открила само 23 проблемни обекта.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?