Десет от бунтувалите се мигранти в Харманли остават в ареста

Снимка: БГНЕС

Съдът остави в ареста десетима от 18-те задържани афганистанци, които са обвинени за бунта в центъра за настаняване на нелегални имигранти в Харманли миналия четвъртък. Според магистратите младите мъже са проявили особена дързост и цинизъм с поведението си и има опасност да повлияят на свидетелите, ако бъдат освободени. Съдът допусна, че те могат да извършат и друго престъпление.

Мерките за неотклонение на останалите осем от арестуваните ще се гледат по-късно през деня.

Само един досега е признал, че е участвал в протестите, но отрече да е хвърлял камъни. Всички останали отрекоха изобщо да са били сред протестиращите.

Адвокатите им поискаха от съда те да не бъдат оставяни в арестите, защото срещу тях няма достатъчно доказателства, а и няма къде да се укрият - центърът в Харманли е вече от закрит тип и никой не може да излиза без разрешение.

Обвиняемите са афганистански граждани и нямат постоянно пребиване в България. "Това води до изключително положение и реална опасност да се укрият или да извършат други престъпления", пред съда прокурор Маргарит Стоилов.

Афганистанците твърдят, че са били приканвани и изкарвани от стаите в центъра в началото на размириците от няколко млади мъже, но никой не посочва кои са те. Някои от тях сочат като организатор единствено Идрис Бабакархел. Той отрече да е участвал в протеста и да е хвърлял камъни.

В неделя Специализираният наказателен съд вече остави 20-годишният Бахир Янурал в ареста по обвинение, че е запалил българското знаме. Афганистанецът беше задържан в лагера в Харманли преди два дни по време на избухналите безредици.

По време на размириците в мигрантския център в Харманли 400 мигранти бяха арестувани, а 24-ма полицаи бяха ранени. До бунта се стигна след като властите поставиха лагера под карантина, въпреки че лекарите не установиха опасност от зараза. Голяма част от задържаните бяха преместени в други центрове за настаняване и само 18 от тях бяха задържани в арестите за повече от денонощия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?