Десет пъти спадна печалбата на "Нокиа" за първото тримесечие

Най-големият производител на мобилни телефони "Нокиа" обяви свиване на печалбата за първото тримесечие с 90%, съобщи ББС в четвъртък. Според данните на компанията чистата ѝ печалба е спаднала до 122 млн. евро. През същото тримесечие на миналата година печалбата е била 1.2 млрд. евро.

През първите три месеца на годината обемът на продажбите се е свил с 27% до 9.28 млрд. евро, докато преди година е бил 12.7 млрд. евро.

През март "Нокиа" обяви намеренията си за съкращаване на 1700 работници в своите предприятия в света в рамките на стратегията за намаляване на загубите.

Пазарите обаче не оцениха показателите на "Нокиа" като толкова плачевни, каквито бяха предвижданията, и след публикуването на резултатите на компанията акциите се повишиха с 8%.

Според анализатора Керълайн Миланези от компания "Гартнър" "данните говорят, че тримесечието беше много трудно, но във всички случаи ситуацията не се оказа толкова лоша". Тя нарече това "добра новина".

"Нокиа" държи 37% от световния пазар на мобилни телефони както бе и предното тримесечие. През първите три месеца на миналата година делът на компанията бе 39%.

"През този период конюнктурата бе извънредно сложна, но ние продължаваме да инвестираме в потребителските интернет-услуги, които се предоставят с целия спектър на нашия портфейл от мобилни устройства", заяви президентът на компанията Оли-Пека Каласвуо. "Тези стъпки ще обезпечат нашия бъдещ ръст", добави той.

Споделяне

Още от Бизнес