Десет ранени при пореден взрив във военен завод

ГЕРБ и БСП пак в разправия кой е виновен за инцидента в ТЕРЕМ-Костенец

Снимка: архив

Десет души пострадаха при поредния взрив във военен завод. В петък експлозия избухна в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, който е под шапката на Министерството на отбраната.

Според МВР инцидентът се дължи на искра при контролирано обезвреждане на боеприпаси. Седем от пострадалите са с леки наранявания, а трима - с малко по-тежки, получени от падналите стъкла и ударната вълна. Няма опасност за живота им. От понеделник пък екип от психолози ще оказва специализирана помощ на работниците от завода.

Военният министър Велизар Шаламанов каза, че вече са извършени замервания и няма радиационно или химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрив. От община Костенец също успокоиха, че няма опасност за населението.

Експлозията е нанесла и материални щети по сградите в района, като "ТЕРЕМ" ЕАД ще поеме разходите за отстраняването им. 

Случаят се разследва от Военна полиция.

ГЕРБ: Директорът не е специалист по боеприпаси

Бившият зам.-военен министър от ГЕРБ и експерт по боеприпасите Валентин Радев коментира , че "станалото е резултат от некомпетентни действия на хората от ТЕРЕМ".

иректорът на завода Марин Йорданов, който е специалист по боеприпаси, беше освободен от предишното правителство, въпреки реакцията и нашата – на специалистите по боеприпаси, и неговата лична пред новия управител на ТЕРЕМ тогава. Новият директор, назначен след като БСП взеха властта, е инженер, но не е специалист по боеприпаси", каза Радев пред БНР.

Бившият военен министър Ангел Найденов обясни обаче, че предишният ръководител на завода в Костенец е освободен, защото е навършил пенсионна възраст.

Найденов каза, че новият директор е работил достатъчно дълго в завода, минавайки през различни длъжности и е достатъчно добре запознат с работата му.

"Подкрепа": Не е имало проблеми със завода

Според председателя на националния синдикат "Отбрана“ към КТ "Подкрепа“ Тодор Воденов инцидентът не е предизвикан от една грешка, а от няколко - на различни нива, но като цяло заводът има по-добри условия и държи на безопасността много повече, отколкото други фирми, които получават поръчки за утилизация на боеприпаси.

"Това е едно от предприятията, които работят най-професионално в областта на утилизацията. Има изградени традиции, функционираща материална база, специалисти, работниците са отговорни. Периодично се извършва контрол на условията на труд, което включва и безопасните условия на труд. В обозримо минало не е имало такива инциденти", каза Воденов.

МО непрекъснато освобождава боеприпаси, които подлежат на обезвреждане в ТЕРЕМ или частни предприятия.

Според плана за утилизация през 2014 г. са предвидени 3000 тона - най-голямо количество в сравнение с 2012, 2013 и 2015 година.

През 2008 година взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София, а през 2012 година при мощни взривове в частни складове край пътен възел Петолъчката загинаха трима души.

Споделяне

Още по темата

Още от България