Десет републиканци гласуваха за импийчмънт на Тръмп, той отново осъди насилието

Целта на процедурата е да се забрани на действащия държавен глава да може да се кандидатира за висши постове през следващите години

Десет републиканци гласуваха за импийчмънт на Тръмп, той отново осъди насилието

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който стана първият президент, подлаган два пъти на импийчмънт заради атаката в Капитолия, направи изявление от Белия дом, публикувано в Туитър, в което осъди отново насилието, но не спомена нито дума за историческата процедура. 

Той е бил в Овалния кабинет, докато Камарата на представителите гласува резолюцията за импийчмънта му в сряда вечерта, подкрепена дори от 10 републиканци, които гласуваха "за" отстраняването му заради "подстрекателство към бунт, размирици и метеж". 

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Лидерът на мнозинството в Сената - републиканецът Мич Макконъл, обаче заяви, че процесът ще започне едва следващата седмица.

Това означава, че той ще продължи и в първите дни от мандата на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Целта на демократите е процедурата по импийчмънт да бъде доведена докрай, защото така на Тръмп ще бъде наложена забрана да се кандидатира за други висши постове през следващите години. Той няма да може да се кандидатира отново и за президент на следващи избори.

Изявлението на Тръмп

"Искам да бъда много ясен, недвусмислено осъждам насилието, на което станахме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат абсолютно никакво място в нашата страна и нямат място и в нашето движение", каза Тръмп.

В изказването си той заяви, че никой истински негов привърженик не може да оправдава политическо насилие. Добави, че за насилието няма и не може да има оправдание.

Тръмп заяви, че участниците в атаката от миналата седмица срещу Конгреса ще бъдат изправени пред правосъдието.

Президентът допълни, че приканва всички, които са подкрепили програмата му, да намерят начин да успокоят напрежението. По думите му всеки американец заслужава гласът му да бъде чут по мирен начин.

Тръмп каза, че е разпоредил на всички федерални ведомства да използват целия необходим ресурс за поддържане на реда по време на предаването на властта. По думите му от Сикрет сървис са го информирали за потенциални заплахи.

Тръмп посочи, че е ужасен и натъжен от събитията, разиграли се миналата седмица в Капитолия.

Той спомена и че се правят опити да бъдат цензурирани неговите сънародници, което нарече погрешно и опасно.

Според действащия американски президент сега фокусът трябва да бъде поставен върху защитата на интересите на цялата нация и призова всички американци "да надмогнат моментните страсти", което беше призив от негова страна за единство, отбелязва ДПА.

Байдън призова Сената да работи и по други въпроси

Междувременно Джо Байдън призова ръководството на Сената да работи и по други въпроси, докато изпълнява отговорностите си по импийчмънта.

"Надявам се ръководството на Сената да намери начин да изпълни конституционните си задължения по импийчмънта, като същевременно работи и по други належащи въпроси за нашата страна", заяви Байдън.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси от демократите пък показа пред медиите подписания обвинителен акт срещу Тръмп.

"Днес Камарата на представителите показа, че никой не е над закона, дори президентът на САЩ. Доналд Тръмп представлява явна и актуална опасност за нашата страна. Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията", каза Пелоси.

Членът на Камарата на представителите от щата Уайоминг Лиз Чейни, която е номер три в йерархията на републиканците в Камарата на представителите, коментира: "Никога не е имало по-голямо предателство на президент на Съединените щати към поста му и неговата клетва към конституцията".

Импийчмънта срещу Тръмп подкрепиха още девет републиканци. Това са конгресмените Джон Катко от Ню Йорк; Адам Кинзинджър от Илинойс; Антъни Гонсалес от Охайо; Фред Ъптън и Питър Мейджър от Мичиган; Хайме Ерера Бътлър и Дан Нюхаус от щата Вашингтон; Том Райс от Южна Каролина и Дейвид Валадао от Калифорния.

Първият опит за отстраняване на Тръмп от поста беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Как конгресмени коментират историческия втори импийчмънт на Тръмп

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НАНСИ ПЕЛОСИ, ДЕМОКРАТ

"Днес Камарата на представителите показа, че никой не е над закона, дори президентът на САЩ. Доналд Тръмп представлява явна и актуална опасност за нашата страна. Ние отново изпълнихме своята клетва да браним американската конституцията и нека Бог да е с нас", каза Пелоси на Капитолия.

ЛИДЕРЪТ НА МНОЗИНСТВОТО В СЕНАТА МИЧ МАККОНЪЛ, РЕПУБЛИКАНЕЦ

"Дори и процесът в Сената да започне още тази седмица и да протече експедитивно, пак няма да има произнесена окончателна присъда, преди Тръмп да е напуснал поста си. При положение че такива са реалностите, смятам, че за страната ще бъде най-добре, ако Конгресът и изпълнителната власт прекарат следващите седем дни изцяло съсредоточени върху организирането на безопасно встъпване в длъжност и подредено предаване на властта на новото правителство на Байдън", каза Макконъл.

ЛИДЕРЪТ НА ДЕМОКРАТИТЕ В СЕНАТА ЧЪК ШУМЪР

"Доналд Тръмп заслужено се превърна в първия президент в американската история, върху когото ще тегне петното на подлагането два поредни пъти на импийчмънт. Сенатът е длъжен да предприеме действия и ще организира процес срещу него и ще гласува присъдата му. Въпреки усилията на Доналд Тръмп и метежниците Америка не е диктатура.
Президентът на САЩ покани развилняла се тълпа срещу законно избраното правителство на Съединените щати при порочен, нездрав и отчаян опит да остане на власт. В името на нашата демокрация това не може и не бива да бъде толерирано и оправдавано или да остава безнаказано", заяви Шумър.

КОНГРЕСМЕН АДАМ КИНЗИНДЖЪР, ЕДИН ОТ ДЕСЕТТЕ РЕПУБЛИКАНЦИ, ГЛАСУВАЛИ В ПОДКРЕПА НА ИМПИЙЧМЪНТА

"Беше отрезвяващ момент да се гласува днес в подкрепа на импийчмънта; да отидеш в сградата на американския Конгрес, нашия символ на демокрацията, и да си спомниш за метежа, на който станахме свидетели тук само преди седмица; Това гласуване не беше лесно за мен, но бях уверен, че трябва да дам гласа си. Аз съм в мир (със съвестта си)", написа той в Туитър.

КОНГРЕСМЕН АДАМ ШИФ, ДЕМОКРАТ

"Днешното решение Доналд Тръмп да бъде подложен на импийчмънт беше сериозно, но не и трудно за вземане. Или ще спазваме клетвата си да пазим конституцията, или няма. Или ще пазим нашата демокрация, или няма. Или ще отстраним този опасен човек от длъжност, или няма. Толкова е просто. Тръмп беше подложен на импийчмънт, вече два пъти, и той трябва да бъде отстранен от длъжност веднъж завинаги", заяви Шиф.

КОНГРЕСМЕН ТОМ РАЙС, ЕДИН ОТ 10-ТЕ РЕПУБЛИКАНЦИ, ГЛАСУВАЛИ В ПОДКРЕПА НА ИМПИЙЧМЪНТА

"През тези четири години винаги съм заставал категорично зад сегашния президент. Агитирал съм за него и два пъти съм гласувал за него (на избори). Но за такъв драстичен провал няма оправдание", написа Райс в Туитър.

КОНГРЕСМЕН ДЕЙВИД ВАЛАДАО, ЕДИН ОТ 10-ТЕ РЕПУБЛИКАНЦИ, ГЛАСУВАЛИ В ПОДКРЕПА НА ИМПИЙЧМЪНТА

"Президентът Тръмп, без никакво съмнение, беше движеща сила при катастрофалните събития, разиграли се на 6 януари, като поощряваше масите размирници да упражняват насилие срещу лица на изборни длъжности, сътрудници на екипи и срещу нашата представителна демокрация като цяло", заяви той също в Туитър.

"С оглед на фактите аз следва да проявя смелост и да гласувам по съвест. Гласувах за импийчмънт на президента Тръмп. Неговата подстрекателска риторика беше неамериканска, отблъскваща и напълно подлежащо на импийчмънт престъпление. Време е да поставим страната над политиката".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?