Десет са жертвите на израелски въздушен удар в Газа

Десет души са загинали и 30 ранени в неделя при израелски въздушен удар, поразил училище на ООН в южния град Рафах в ивицата Газа, съобщиха очевидци и медицински източници, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Израелските военни отказаха коментар.

Снаряд, изстрелян от самолет, избухнал на входа на училището, където се укривали стотици палестинци, избягали от районите на бойните действия.

Близо 30 палестинци бяха убити миналата седмица при удари срещу училища на ООН в Бейт Ханун и Джабала, което предизвика остри международни реакции, припомня АФП, цитирана от БТА.


При въздушни удари по-рано в неделя са били поразени две високи офис сгради в центъра на град Газа. Израелските военни съобщиха, че на 3 август са извършили 180 удара. Според медицински източници, цитирани от Асошиейтед прес, при тях са загинали 30 палестинци.

Новите въздушни нападения стават в момент, в който бе съобщено, че Израел е започнал да изтегля част от сухопътните си части от Газа и да прегрупира силите си съобразно изискванията на сигурността.

На 27-ия ден от боевете израелски медии съобщиха, че повечето израелски войски са се изтеглили от Газа, а видеорепортаж на Ройтерс показва колона от израелски танкове и десетки военни от сухопътните сили да напускат анклава.

Говорител на армията потвърди тази сутрин официално за първи път частичното изтегляне, подчертавайки обаче, че израелската операция съвсем не е приключила. Той добави, че тя ще се съсредоточи в района на Рафах.

Споделяне

Още от Свят