Десет страни искат пълно отстраняване на Русия от олимпиадата в Рио

Десет страни искат пълно отстраняване на Русия от олимпиадата в Рио

Антидопинговите агенции на десет държави и над 20 групи от спортисти настояват всички отбори на Русия да бъдат отстранени от започващата в началото на август лятна Олимпиада в Рио де Жайнеро, съобщава "Ню Йорс Таймс".

Според изданието безпрецедентната стъпка ще бъде предприета на 18 юли, когато комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) ще публикува резултатите от своето разследване за възможните манипулации на допинг пробите по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Твърди се, че за пълното недопускане на Русия на игрите в Рио са държави като САЩ, Германия, Испания, Япония, Швейцария и Канада.

Вестникът посочва, че изпълнителният директор на Института на националните антидопингови организации  (iNADO) Жозеф де Пенсие е призовал всички членове да подпишат искането. Самият той смята за много вероятно докладът на WADA в понеделник да потвърди един от най-големите допингови скандали в историята на спорта, която може да се превърне във вододел за "чистия спорт"

В писмо на шефа на американската Антидопингова агенция Травис Тайгър до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах се посочва, че "пълното отстраняване на Русия от Олимпийските и параолимпийските игри е единствено вярното решение" след като докладът на WADA потвърждава, че приемането на допинг от спортистите под ръководството на руското министерство на спорта и  подмяната на пробите с помощта на държавните спецслужби са нарушение на фундаменталните олимпийски принципи, олимпийската харта и кодекса на WADA.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт