Десет задържани за тероризъм във Франция и Швейцария

Десет задържани за тероризъм във Франция и Швейцария

Десет души бяха задържани във Франция и в Швейцария при антитерористична операция. Девет от арестите са извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години.

Повечето от задържаните са били известни на разузнавателните служби. Арестуваните са участвали в дискусионна група в криптираното приложение за чат Телеграм, често използвано от джихадистите. Участниците в дискусията правели изказвания, които породили безпокойството на властите, твърдят източници, близки до разследването, започнало на 19 юли.

Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.

Швейцарски прокурори казаха, че 10-те човека са задържани въз основа на подозрения, че нарушават законите, забраняващи организациите "Ислямска държава" и Ал Каида, както и други терористични групи, предаде Ройтерс.

Те отбелязаха, че засега няма индикации за планирани нападения в Швейцария.

Споделяне

Още от Европа