Десета поредна събота ”жълтите жилетки” протестират във Франция

Десета поредна събота ”жълтите жилетки” протестират във Франция

Най-малко 12 души бяха арестувани във френската столица при десетата вълна на протести на движението "жълти жилетки", съобщи телевизионният канал Бе Еф Ем.

Демонстрантите са били задържани, защото у тях са били открити забранени предмети, които биха могли да се използват като оръжие.

Въпреки арестите служителите на реда посочват, че атмосферата на протестите може да се определи като спокойна.

"Жълтите жилетки", които организират народни протести от над два месеца във Франция, вече за десета поредна събота излязоха по улиците на много френски градове на фона на опасенията от нови прояви на насилие въпреки обявения от президента Емануел Макрон "голям дебат", който не успява да успокои гнева на протестиращитете, съобщи Франс прес.

"Макрон подай оставка!", скандираха хора от шествие, в което се бяха включили близо 1000 души, преминало през центъра на Париж.

"Големият дебат е измама", можеше да се прочете на плаката, който носеха демонстрантите от първата редица.

"Това е прах в очите, ръководителите се страхуват най-вече да не изгубят златните си места", каза пред АФП Бернар Саидани, който е на 66 години.

Макрон все още не може да разреши социалната криза, която е най-тежката от избирането му през 2017 година и се очаква протестите да продължат още.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа