Десетчасов маратон в София със световни рок и филмови звезди

Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк и Джони Деп идват на 1 октомври в подкрепа на децата, жертви на войни

Националният стадион "Васил Левски" в София ще събере на 1 октомври на едно място десетки музикални и филмови звезди от цял свят за 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертви на войни и агресия. Това съобщи организаторът на събитието – фондация "Мир за теб, мир за мен".

До момента участие са потвърдили и дори вече има подписани договори с някои от тях като световните звезди Мик Джагър, Род Стюърт, Джъстин Тимбърлейк, Бруно Марс, както и актьорите -музиканти Джони Деп, Антонио Бандерас, каза Живко Ботев, председател и основател на фондацията. Сред останалите популярни изпълнители са ветераните от бандите "Ийгълс", "Ърт, Уинд енд Файър", както и китаристът Слаш.

Концертът ще бъде излъчван в над 50 държави на петте континента..

Над 30 години след Live Aid`85 цветът на световното музикално и филмово изкуство се обединява в подкрепа на децата, жертва на войни и агресия. Събраните средства ще бъдат предоставени на Червения кръст и Червения полумесец, под надзора на ООН, ЮНЕСКО и Върховният комисариат на бежанците към ООН, каза Ботев. Той уточни, че някои от участниците в концерта вече са обявили намерение да дарят лични средства за каузата.

Live Aid се проведе през 1985 г. едновременно на стадионите "Уембли" в Лондон, "Джон Ф. Кенеди" във Филаделфия и редица други в Япония, Австрия, Австралия, Германия и Съветския съюз, обединявайки милиони зрители и дарители от цял свят около каузата за преодоляване на глада в Африка.

За патрон на събитието в София е поканена генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Концертът е около датата, на която се очаква общото събрание на ООН да вземе решение кой да оглави организацията. Бокова е сочена сред фаворитите за поста.

Концертът няма нищо общо с избора на г-жа Бокова, целта е набирането на средства за нуждаещите се деца, жертви на войните по света, изрично посочи Живко Ботев. "Ако г-жа Бокова бъде избрана на този пост, то първата ѝ публична проява като генерален секретар на ООН ще бъде именно в родината ѝ. Какво по-хубаво нещо от това", допълни той.

Децата в риск по света

Над 230 милиона деца живеят в засегнати от конфликти области по целия свят, каза Живко Ботев, позовавайки се на данни на ООН.

Според тях още 10 милиона деца са регистрирани като бежанци в други страни, а 19 милиона са вътрешно разселени.

Над 34 милиона деца по света са засегнати от конфликти и нямат достъп до никакъв вид образование.

Само през последната година 200 000 деца без семейство или придружители са потърсили убежище в Европа. Голяма част от тях вече са изчезнали от погледа на институциите и вероятно са попаднали в трафик на наркотици, проституция, обучение за терористи или най-страшното - трафик на органи, коментира Ботев.

Участниците в концерта

Именно затова редица световни звезди са дали съгласие да се включат в каузата за помагане на тези деца.

Тяхното участие на мегаконцерта в София е осигурено най-вече с помощта на световноизвестния продуцент Робин Ди Маджио, който е и музикален директор на ООН от 2012 г.

Към момента участие са потвърдили - David Stewart, Hooziers, Nina Nesbitt, Showhawks, The Carnabys, World Soul Fusion и др. (Великобритания); Gilberto Gill (Бразилия); Jenny Shen, Back band (Китай); Magic System (Кот д'Ивоар); Marcel Khalife (Ливан); Tania Libertad (Перу); Smiley (Румъния); Филип Киркоров, Сергей Лазарев (Русия); Chico - Gipsy Kings (Франция), Mick Jagger, Rod Stewart, Earth wind and fire, Eagles, Antonio Banderas, Slash, Johnny Depp, Bruno Mars, Justin Timberlake (САЩ), съобщиха организаторите.

По-голямата част от тях са потвърдили, че ще участват на сцената на националния стадион в София безвъзмездно. Нещо повече – не са малко участниците, които ще дарят лични средства за кампанията, каза Живко Ботев.

Организационният екип продължава преговорите с още потенциални участници, чиито имена ще бъдат обявени допълнително, в случай че приемат предложението да се включат в инициативата.

Все още не са ясни цените на билетите, както и датата, на която ще бъдат пуснати в продажба. Това ще бъде обявено допълнително, казаха организаторите на мегаконцерта.

В търсене на рекламодатели

Бюджетът за организирането на грандиозния концерт е около 2 млн. долара, каза Живко Ботев.

По думите му част от средствата вече са набрани от спонсори и дарители, но има още пари за събиране, така че рекламодателите са "добре дошли".

Средствата са необходими за логистиката за събитието – самолетни билети, настаняване на екипи, изграждането на сцената, наемането на техниката и т.н. Към момента единственият обявил се спонсор е туристическият бос Ветко Арабаджиев, в чийто хотел "Маринела" (бившият "Кемпински") ще бъдат настанени по-голямата част от звездите.

Съпътстващи дейности

В подкрепа на каузата, в края на юли, в звукозаписно студио в Лос Анджелис (САЩ) и в прочутото лондонско студио "Аби Роуд" (Abbey Road) сборна формация от световни звезди ще запише песен, посветена на събитието.

Автор на песента е Константин Цеков от ФСБ, а приходите от разпространението ѝ ще бъдат предоставени за целите на кампанията. Очакванията на организаторите са парчето да стане хит като своеобразния химн на Live Aid`85 - We Are the World.

Фондацията

Инициатор и основен организатор за случването на мегаконцерта е на фондация "Мир за теб, мир за мен". Тя е основана в края на 2015 г. с цел реализацията на това събитие, каза основателят ѝ Живко Ботев.

По думите му фондацията обединява хора на изкуството, науката и спорта от България, Великобритания, Русия, САЩ, Китай, Белгия, Ливан и Франция.За партньори и спонсори са привлечени редица авторитетни институции, организации и компании, които ще бъдат оповестени по-късно, каза той.

Живко Ботев или Jay Boteff, както е известен в Лондон, е български имигрант, който работи като режисьор и актьор.

Споделяне

Още от Общество

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?