Десети депутат се раздели с “Атака”, Сидеров го заплашвал

Десети депутат се раздели с “Атака”, Сидеров го заплашвал

Десети депутат от парламентарната група на “Атака” се отдели и става независим. Така в средата на мандата на 40-то Народното събрание, националистите остават с единадесет свои представители, а парламентарната им група е най-малка, въпреки че вотът на избирателите през 2005 г. им отреди първото място след трите управляващи партии.  В сряда заявление за напускане подаде народният избраник Георги Георгиев.

На него му трябваха над две години, за да стигне до разкритието за “семейния стил на управление, неподходящите кандидатури, които са обрекли “Атака” на погром, и недобрият и дори престъпен тон в речника на един лидер”.

“Става въпрос за заплахи от Волен Сидеров директно към мен”, обясни Георгиев. Една от тях била след негово интервю. Тогава Сидеров е казал: “Трупове ще падат, трупове ще има”, твърди Георгиев. Той имал и свидетели, но не ги назовава, “за да не ги излага на опасност”.

Освен това депутатите на партията били изолирани при взимането решения.

По различни причини с Волен Сидеров досега се разделиха Павел Чернев, Стела Банкова, Петър Берон, Минчо Христов,  Владимир Кузов, Йордан Величков, Петър Манолов, Станчо Тодоров и Христо Величков.

На местните избори “Атака” спечели 31 кметски места и около 150 в общинските съвети. Партията на Сидеров обаче загуби кметската надпревара във всички областни центрове, в които участваше със собствени кандидати. 

Волен Сидеров коментира, че аргументите на Георгиев са несъстоятелни, тъй като той до момента не бил казвал, че е против кандидат- кметове. Той обясни случващото се със “започналия пазар на депутати”. “Когато някой напусне парламентарната група, с която е избран от хората, трябва да напусне и парламента”, призова той, тъй като в случая  “това положение - независим депутат, е подигравка с вота на хората, защото този човек е избран с бюлетината на “Атака”.

Семейният стил и неподходящите кандидати

“Време е Волен Сидеров и неговото семейство да си подадат оставката от ръководството на “Атака” и партията да я ръководят хора, които са читави и почтени”, отвърна напускащият. Георгиев обаче смята да остане член на партията, “освен ако г-н Сидеров и неговата фамилия не го изключат”.

“Председател на партията е г-н Сидеров, първи зам.-председател – Димитър Стоянов, негов доведен син; шеф на Ревизионна комисия и главен координатор е Георги Ибришимов, негов тъст; главен редактор на в. “Атака” – Капка Георгиева-Сидерова , негова съпруга; кръстник на евродепутата Десислав Чуколов е Волен Сидеров. Има много кумове и кръстници в “Атака”, обясни Георгиев. По думите му всички решения се вземали на семейно ниво, а депутатите ги научавали от медиите, или малко преди обявяването им.

“Просто бяхме игнорирани, бяхме като бройка, нужна за узаконяване на действията на семейства Сидерови и Ибришимови”, откровеничи Георгиев

Той определи като неподходящи кметските кандидатури на партията за София, Благоевград, Поморие и Девин, където били издигнати членове на ДПС. “То като че ли умишлено се направи да бъдат такива кандидатурите, че да не са печеливши”, обясни Георгиев. Той призна, че ако има “прилични предложения” ще се присъедини към “група на десните в парламента”. Знаете моите виждания – един народ, една държава, заключи десетият напуснал националистическата парламентарна група.

Споделяне

Още от България