Десетима от ядрения регулатор били в Държавна сигурност

Десетима от ръководствата на ядрения регулатор на България в различните му административни форми са принадлежали към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна банка, съобщи в сряда Комисията по досиетата.

Проверени са 63 лица, които през годините са били шефове, заместник-директори, главни секретари, началници на отдели и на сектори в сегашната Агенция за ядрено регулиране, преди това Комитет за използване на атомната енергия за мирни цели (СИАЕМЦ), както и в Инспекцията за безопасно използване на атомната енергия.

Секретен сътрудник на ДС, Първо главно управление (външно разузнаване), е бил Ангел Петров, шеф в ядрения регулатор в периода януари 1995 г.-октомври 2001 г. Държател на явочна квартира към врачанското управление пък е бил Димитър Манолов, шеф в Инспекцията за безопасно използване на атомната енергия от май 1987 г. до края на 1991 г. Друг директор в същата инспекция в същия период – Йордан Радиев, е бил агент също в управлението на МВР-Враца-ДС. Йордан Харизанов, който е бил ръководител на сектор за контрол върху ядреното гориво и материали от април 1994 г. до юни 2003 г. е бил агент в Шесто управление на ДС. За него няма данни да е снет от отчет и комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежността му към Държавна сигурност и след 10 ноември 1989 г.

Като агент Росица се е подвизавал пък във врачанското управление Николай Тодоров, който е бил шеф на “Радиационна защита“ от март 1997 г. до май 2001 г. Държател на явочна квартира за Трето, шесто и седмо управление на ДС е бил Пламен Йорданов, ръководител на сектор от март 1998 г. до юли 2001 г. Рангел Симов, началник сектор за съхранение и отчет на ядрени материали от август 1998 г. до февруари 2001 г., е бил последователно сътрудник, агент и секретен сътрудник на Първо управление на ДС Бургас. Той също е продължи работата си за Държавна сигурност след демократичните промени.

Принадлежен към структурата е и Рубин Добрев, отговарял за ядреното международно сътрудничество от октомври 2001 г. до януари 2005 г., който е бил щатен служител на КДС във Второ управление. Тинко Ганчев, който е бил отговорен за аварийната сигурност в различни периоди преди да напусне през ноември 2001 г., е бил агент и секретен сътрудник в няколко звена на ДС дори е след 10 ноември.

Сред принадлежащите на тайните служби е един от шефовете на тогавашната КИАЕМЦ Янко Янев, ръководил комитета от август 1991 г. до август 1996 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?