Десетима талибани убити при въздушен удар в Източен Афганистан

Над 10 бунтовници бяха убити в сряда при въздушен удар, нанесен от НАТО в Източен Афганистан, предадоха световните агенции.

Според съобщение на алианса патрул на международните сили забелязал група хора близо до границата с Пакистан и установил със сигурност, че това са бунтовници. Войниците поискали въздушна подкрепа и мястото било бомбардирано с прецизно насочвани ракети. Въздушният удар не е свързан с масираната офанзива на НАТО в Южен Афганистан.

Междувременно висш британски командир заяви, че че офанзивата на НАТО и афганистанските сили за сигурност срещу убежищата на талибаните в Южен Афганистан е разстроила “доста сериозно“ ръководството на бунтовниците в района.

Генерал-майор Ник Картър, който командва силите на алианса в тази част на страната каза, че афганистанските и чуждестранните войски са срещнали на места сериозна съпротива от отделни групи бойци, но по мнение на военните операцията срещу град Марджа е нанесла тежък удар върху ръководството на бунтовниците.

Той уточни, че не му е известно военният командир на талибаните молла Абдул Гани Барадар, за когото американски и пакистански официални източници казаха, че е бил заловен в Пакистан, да е действал конкретно в района на Марджа.

Според Картър при офанзивата са били убити четирима войници от НАТО и афганистанската армия, а близо 35 са били ранени. Той не се ангажира с преценка за броя на убитите и заловените бунтовници.

Британският военен изрази учудване от многото мини, поставени от талибаните. По думите му основните маршрути били блокирани от минни полета. "Бунтовниците са се потрудили здраво, за да подготвят това място", каза той.

Картър заяви, че ще са нужни още няколко дни за приключване на операцията. Според него трябва да минат месеци, преди командирите да могат да преценят дали офанзивата е била успешна.

Споделяне

Още от Свят